11 octombrie, 2023

Secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, critică apelurile tot mai vocale de stopare a investițiilor în noi proiecte petroliere, spunând că reprezintă o „retorică extrem de riscantă”. De asemenea, în contrast cu previziunile Agenției Internaționale pentru Energie – AIE, OPEC prognozează creșterea cererii globale de petrol până în anul 2045, care va ajunge la 116 milioane de barili pe zi (bpz), relatează Reuters.

Politicile de prevenire a schimbărilor climatice prin care se dorește să se atingă „net zero” în 2050, subminează investițiile în sectorul petrolier și pun în pericol securitatea energetică globală, a avertizat OPEC.

Secretarul general al cartelului petroliștilor, Haitham al-Ghais, a declarat că prognoza privind reducerea cererii de petrol în acest deceniu este eronată, OPEC fiind angajată într-un conflict cu AIE din cauza investițiilor în proiecte de dezvoltare de noi zăcăminte de petrol și gaze naturale. Agenția pentru climă a îndemnat toate țările să sisteze investițiile în exploatarea hidrocarburilor pentru a se ajunge la emisii Net Zero până în 2050 și pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de a împiedica creșterea temperaturii globale cu mai mult de două grade.

Cererea globală de petrol va crește până în 2045


Al-Ghais consideră că această politică este „extrem de riscantă”, prognoza din cel mai recent raport anual al OPEC arătând în viitor o creștere a cererii globale de petrol.

Cu ocazia discursului ținut cu ocazia lansării raportului OPEC, la Riad, Arabia Saudită, el a spus că „Apelurile de a opri proiectele petroliere sunt greșite și ar putea duce la haos energetic și economic”.

Declarațiile secretarului general survin deciziilor recente ale OPEC și ale aliaților săi, inclusiv Rusia (OPEC+) de a reduce cu peste 5 milioane bpz producția pentru a susține prețurile petrolului – investitorii temându-se de livările insuficiente, care contribuie la urcarea nivelelor de referință.

Petrolul s-a scumpit cu 25%

Prețurile țițeiului Brent și WTI au crescut cu peste 25% în ultimul trimestru, ambele valori de referință situându-se în prezent la 87,18 dolari pe baril, respectiv, 85,35 dolari pe baril.


OPEC și-a majorat acum previziunile pentru cererea globală de petrol pe termen mediu, estimând o creștere de la 102 la 110,2 milioane de barili pe zi în următorii cinci ani.

Între timp, prognoza din raportul de anul trecut, care arăta că cererea de petrol va atinge un platou după 2035, a fost abandonată.

În schimb, OPEC anticipează că cererea va continua să crească până în 2045 și să urce la 116 milioane de barili pe zi, cu 6 milioane de barili pe zi mai mult decât estima anul trecut.

Această creștere a cererii va fi condusă de China, India, alte națiuni asiatice, Africa și Orientul Mijlociu.

Prognozele sale contrastează cu previziunile AIE conform cărora consumul de cărbune, petrol și gaze naturale ar putea atinge nivelul maxim înainte de 2030.

De asemenea, OPEC se așteaptă ca ponderea sa pe piața mondială a petrolului să crească de la 34% în prezent la 40% până în 2045, producția din restul lumii urmând să intre în declin la începutul anilor 2030.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: