marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2016

aramcoGigantul Aramco (Saudi Arabian Oil Co), cel mai mare producător de țiței din lume, a confirmat vineri că ia în considerare vânzarea pe bursă a unui pachet de acțiuni, scrie BBC. Dacă acest lucru se va întâmpla, ea va deveni cea mai mare companie listată, cu o valoare situață între 1.000 și 10.000 de miliarde de dolari.

Într-un interviu în The Economist, prințul Mohammed bin Salman (al doilea în ordinea de succesiune la tron), a anunțat joi această intenție a regimului de la Riad.

Vineri, compania (de stat) a emis un comunicat în caré confirmă că studiază mai multe posibilități referitoare la o eventuală vânzare de acțiuni:


„Aramco confirmă că a studiat diferite opțiuni pentru a permite participarea publicului larg la capitalurile sale prin listarea pe piețele de capital a unui procent adecvat din acțiunile sale și / sau listarea unor divizii de pe segmentul downstream”.

Aramco are rezerve de petrol de aproximativ 265 de miliarde de barili – reprezentând peste 15% din depozitele globale, iar o vânzare ar ajuta Arabia Saudită să crească veniturile în condițiile căderii prețurilor.

Guvernul a anunțat un deficit pe 2015 de aproape 100 de miliarde de dolari, din cauza colapsului prețurilor petrolului în ultimele 18 luni.

Prințul Mohammed bin Salman a declarat pentru The economist că el este în favoarea listării acțiunilor Aramco pe burse.


„Personal, sunt entuziasmat de acest pas. Cred că este în interesul pieței saudite, și în interesul Aramco, și al transparenței”, a declarat prințul, fără a da amănunte despre câte acțiuni ar putea fi vândute.

Valoarea Aramco este uriașă, dar greu de stabilit exact pe intervalul 1.000 – 10.000 de miliarde de dolari.

În prezent, cea mai valoroasă companie listată este Apple, cu capitalizare de aproximativ 543 miliarde dolari.

Dacă va vinde pe bursă, chiar dacă pachetul va fi mic, listarea va depăși valoare IPO-ul de 25 de miliarde de dolari al Alibaba Group, cel mai mare din istorie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: