Un număr de 25.000 de ucraineni se află în România, în acest moment, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. De la izbucnirea războiului au intrat în România aproximativ 47.000 de refugiați, dintre care aproape jumătate au traversat țara spre Occident.
„Potrivit datelor pe care le avem, până la miezul nopţii, sunt 47.000 de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră, dintre care 22.785 au ieşit deja. Aşadar, până la acest moment, de la izbucnirea conflictului generat de agresiunea militară rusă din Ucraina, sunt 25.000 de cetăţeni ucraineni care se află pe teritoriul României. Dintre aceştia, 102 au ales să solicite protecţia statului român, depunând în acest sens cerere de azil”, a declarat Cărbunaru, la Palatul Victoria.
Doar 102 ucraineni au solicitat protecţia statului român, depunând cerere de azil.
Centrele de azil gestionate de Inspectoratul General pentru Imigraţie au în acest moment un grad de ocupare de 57,7%, incluzând şi ceilalţi solicitanţi de azil, în afara cetăţenilor ucraineni, a mai declarat Dan Cărbunaru.
Peste 368.000 s-au refugiat, în țară sau în străinătate
Agenția ONU pentru Refugiați a declarat că numărul ucrainenilor strămutați, care și-au părăsit locuințele pentru a pleca în altă localitate sau în strîinătate, a ajuns la 368.000, relatează Reuters.
Cei fugiți s-au refugiat în Polonia, Ungaria, Moldova, Slovacia și România.
Polițiștii de frontieră polonezi spun că 156.000 de persoane au trecut din Ucraina în ultimele zile, relatează AFP.
„De la începutul ostilităților din Ucraina, pe 24 februarie, polițiștii de frontieră au procesat un total de 187.800 de persoane la toate punctele de trecere cu Ucraina”, au transmis polițiștii de frontieră polonezi pe Twitter.
Peste 156.000 au fost treceri dintre Ucraina și Polonia.
Guvernul Ucrainei estimează că numărul refugiaţilor ar putea ajunge la 5 milioane, în scenariul cel mai pesimist.
Bilanțul confirmat de ONU:
- „Până pe 26 februarie la orele 17.00, Oficiul ONU pentru drepturile omului a înregistrat cel puţin 240 de victime civile, inclusiv cel puţin 64 de decese”, a transmis Oficiul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), menţionând că cifrele reale sunt probabil „considerabil mai mari”.
- Sute de locuinţe au fost avariate sau distruse, iar bombardamentele care au distrus poduri şi şosele au lăsat unele comunităţi fără provizii.
- Sute de mii de oameni nu au electricitate şi apă curentă.
- Peste 160.000 de locuitori sunt în prezent strămutaţi în plan intern (în altă localitate).
OCHA atenţionează că agenţiile ONU şi partenerii lor în sfera umanitară au fost nevoiţi să-şi suspende operaţiunile din Ucraina din cauza deteriorării situaţiei de securitate, dar şi că actualul conflict a survenit într-un moment în care cazurile de COVID-19 din Ucraina sunt în creştere galopantă, cu 555% în 10 zile, punând presiune suplimentară pe sistemul de sănătate deja suprasolicitat.
„Actuala situaţie exacerbează situaţia umanitară deja gravă din regiunea Donbas şi generează noi necesităţi multisectoriale în întreaga ţară”, subliniază ONU.
Slovacia le oferă bani cetățenilor săi și instituțiilor, pentru refugiații găzduiți
Slovacia va sprijini financiar familiile și instituțiile care adăpostesc refugiații din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul de Finanțe, Igor Matovic.
Deși membrul Uniunii Europene împarte doar o scurtă graniță cu Ucraina, acesta a primit peste 10.000 de ucraineni, majoritatea femei și copii, în 24 de ore.
Suma stabilită de guvernul slovac este de 200 de euro pe lună pentru un adult și de 100 de euro pe lună pentru un copil găzduit.