miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2023

Apelul de proiecte pentru plantarea de mini-păduri în oraşele României, cu o finanțare de 30 de milioane de euro, fonduri PNRR, a fost lansat miercuri.

”Începînd de astăzi, 27 septembrie, ora 12.00 până la data de 30 aprilie 2024, se desfăşoară runda de atragere de fonduri pentru Subinvestiţia I.1.C. „Crearea de păduri urbane”, finanţată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Aceasta face parte din  Investiţia I.1. „Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în conferință de presă.

Sesiunea va fi de tip necompetitiv, apel deschis, pentru toţi solicitanţii eligibili, pe principiul ,,primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2024.


„Aceste mini-păduri vor fi nişte insule de biodiversitate care vor proteja populaţia de praf, vor reduce poluarea, vor stoca mai mult  dioxid de carbon decât o pădure obişnuită.  Aşadar, având în vedere calitatea aerului din multe din oraşele României, având în vedere problemele cu praful, problemele cu particulele de PM2.5 şi PM10, îndrăznesc să cred că aceste investiţii vor acţiona ca nişte veritabili doctori în acele comunităţi şi vor aduce un aer mai curat. Sper să avem cât mai multe proiecte depuse, atât de primării, cât şi de unităţile şcolare”, a a declarat Mircea Fechet.

Date despre programul mini-păduri urbane

 • Valoarea maximă eligibilă nu poate depăşi o valoare medie de maxim 9,5 EUR/mp, echivalentul a 47,156 lei/mp, fără TVA.
 • Scopul investiţiei îl reprezintă acordarea unei finanţări  unităţilor administrativ-teritoriale de tip urban (oraşe, municipii) şi altor instituţii publice pentru înfiinţarea unor păduri urbane noi pe terenurile ce le deţin.
 • Aceste păduri urbane se vor înfiinţa folosind o vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native şi vor avea densităţi mari, astfel încât să se constituie în “plămâni verzi”, care vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietăţii şi implicit îmbunătăţirea sănătăţii publice.
 • Calendarul propus prin PNRR menţionează realizarea, până la 31 decembrie 2023, a unei suprafeţe de 500.000 mp şi realizarea, până la data de 30 iunie 2026, a unei suprafeţe de 3.150.000 mp de astfel de păduri.

Condițiile de eligibilitate

Posibilii beneficiari

Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) definite conform O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare şi constituite potrivit Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată, respectiv:

 • municipii reşedinţă de judeţ;
 • municipiul Bucureşti;
 • alte municipii;
 • oraşe;
 • judeţe;

De asemenea:

 • Instituţiile de învăţământ publice;
 • Parteneriate între tipurile de solicitanţi menţionati anterior.

Amplasamentul propus prin proiectul tehnico-economic pentru crearea pădurilor urbane trebuie să îndeplinească urmăroarele condiţii, cumulativ:

 • Să se afle în proprietatea sau în administrarea solicitantului/partenerului;
 • Să fie situat în intravilanul sau în zona periurbană a unui oraş sau municipiu;
 • Să nu prezinte interdicţii sau incompatibilităţi funcţionale privind instalarea vegetaţiei forestiere;
 • Să aibă o suprafaţă compactă de minim 100 mp şi o lăţime de cel puţin 2 m;
 • Să fie apt de plantare după efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului şi să nu aibă instalată anterior vegetaţie forestieră;
 • Să nu fie în litigiu şi să nu facă obiectul unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: