vineri

3 mai, 2024

27 octombrie, 2022

Victimele poluării cu praf microscopic (principalul poluant al aerului format din pulberi de miimi de milimetru) vor primi compensații. Tratarea apelor reziduale va fi obligatorie și pentru localitățile cu cel puțin 1.000 de locuitori. Și alte 25 de substanțe toxice vor fi adăugate pe lista poluanților acvatici – sunt cele mai importante actualizări ale directivelor și legislației europene în materie, propuse de Comisia Europeană.

Comisia estimează că beneficiile statelor membre rezultate din aplicarea noilor norme se vor ridica la cel puțin 50 de miliarde de euro anual, iar costurile la circa 10 miliarde de euro pe an, până în 2040.

Numai poluarea atmosferică este responsabilă pentru aproape 300.000 de morți premature în fiecare an în rândul europenilor. Noile norme  ar trebui să reducă, cu peste 75% în 10 ani, numărul deceselor cauzate pulberile fine din aer de particule de 2,5 micrometri (miimi de milimetru, PM2,5).


Decesele sunt provocate de faptul că aceste suspensii  PM2,5 , principalul poluant al aerului, sunt superioare celor indicate în orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Poluarea aerului ZERO până în 2050

Revizuirea directivelor privind calitatea aerului va stabili pentru 2030 de standarde intermediare de  calitate a aerului la nivelul UE, astfel încât UE să atingă obiectivul de reducere la zero a poluării aerului cel târziu până în 2050, „ în sinergie cu eforturile de asigurare a neutralității climatice”.

Astfel, se propune ca valoarea-limită anuală pentru principalul poluant al aerului, particulele fine în suspensie (PM2,5), să fie redusă cu mai bine de jumătate.

Reglementarea „va garanta faptul că persoanele care au probleme de sănătate din cauza poluării aerului vor avea drept la compensații, în cazul încălcării normelor UE privind calitatea aerului”.


Victimele vor avea dreptul să fie reprezentate de organizații neguvernamentale prin acțiuni colective prin care să li se acorde compensații pentru prejudiciile cauzate.

Estimările Comisiei spun că beneficiile brute ale aplicării normelor se vor ridica la 42 până la 121 de miliarde euro anual până în 2030, iar costurile la mai puțin de 6 miliarde euro pe an.

Localitățile cu cel puțin 1.000 de locuitori, obligate să trateze apele reziduale

Directiva revizuită privind tratarea apelor urbane reziduale va impune obligația recuperării nutrienților din apele reziduale, noi standarde pentru micropoluanți și noi cerințe de monitorizare pentru microplastice.

Obligațiile de tratare a apei vor fi extinse pentru a include orașele mai mici, cu 1.000 de locuitori (față de 2.000 de locuitori cum se prevede în normele actuale).

Comisia propune și monitorizarea sistematică a apelor reziduale în vederea depistării a diverși viruși, inclusiv SARS CoV -19, și a rezistenței la antimicrobiene.

Și, pentru că 92 % din micropoluanții toxici găsiți în apele uzate din UE provin din produsele farmaceutice și din cele cosmetice, se va introduce un nou sistem de răspundere extinsă, care va obliga producătorii să suporte costul eliminării poluanților.

Se estimează că modificările prevăzute vor duce la o creștere cu 3,8 % a costurilor (până la 3,8 miliarde euro pe an până în 2040), cu beneficii estimate la peste 6,6 miliarde euro pe an și un raport cost/beneficii pozitiv în fiecare stat membru.

Alte 25 de substanțe toxice interzise în apele de suprafață sau subterane

Vor fi adăugate pe lista poluanților acvatici 25 de substanțe ale căror efecte nefaste asupra naturii și a sănătății umane au fost bine documentate. Printre acestea se numără:

  • PFAS, un grup de „produse chimice indestructibile” utilizate, printre altele, în ustensilele de gătit, în îmbrăcăminte și în mobilier, în spuma pentru stingerea incendiilor și în produsele de îngrijire personală;
  • o serie de pesticide și produse din degradarea pesticidelor, cum ar fi glifosatul;
  • bisfenolul A, un plastifiant și o componentă a ambalajelor din plastic
  • unele produse farmaceutice utilizate ca analgezice și medicamente antiinflamatoare, precum și antibioticele.

În plus, vor fi actualizate (în majoritatea cazurilor vor fi înăsprite) standardele pentru un număr de 16 poluanți care sunt deja vizați de normele în vigoare, inclusiv metalele grele și substanțele chimice industriale, și vor fi eliminați patru poluanți care nu mai reprezintă o amenințare la nivelul UE.

Ce urmează

Propunerile vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliul UE în cadrul procedurii legislative ordinare.

Odată adoptate, acestea vor intra în vigoare treptat, cu obiective diferite pentru 2030, 2040 și 2050, ceea ce va permite industriei și autorităților să aibă suficient timp pentru a se adapta și a face investițiile necesare acolo unde este necesar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: