14 decembrie, 2021

Autoritatea din domeniul energiei (ANRE) îi trimite la guvern pe nemulțumiții compensării scumpirilor la energie, sufocată de cererile consumatorilor, producătorilor și ai celorlalți participanți de pe piețele energiei privind reglementarea compensării și plafonării scumpirilor energetice.

ANRE a emis un comunicat în care spune:

„Stimați participanți la piața de energie electrică și gaze naturale (furnizori/producători, clienți casnici și noncasnici etc), vă rugăm ca eventualele clarificari pe care le considerați necesare în activitatea dumneavoastră referitoare la Legea nr. 259/2021 și la Ordinul nr. 1.155/1.240/1.480/2021, să le solicitați Guvernului României, respectiv Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor”.


ANRE spune că „nu este în măsură să răspundă eventualelor solicitări de clarificări pe marginea schemei de sprijin prevăzută în actele normative menționate anterior, neavând competențe în acest sens, punctele de vedere/opiniile putând fi emise doar de către emintenții respectivelor acte normative”.

Pe de altă parte, ANRE a constatat numeroase abuzuri și contravenții ale furnizorilor, pe care i-a și amendat.

Legi „de azi pe mâine”

Reglementările prin care Guvernul și mediul politic au încercat să diminueze efectul scumpirilor energetice au fost făcute „în virtutea tradiției legiferării de azi pe mâine, fără calcule privind efectele prevederilor”, a spus expertul Otilia Nuțu, într-o intervenție la o conferință a Consiliului Concurenței desfășurată marți.

Piața este dominată de nesiguranță. Nu se știe cum vor fi corectate erorile sau chiar fraudele legate de compensări și cu cât mai mult cu cât bugetul statului pe anul viitor întârzie, și nu este sigur la cât se vor ridica decontările cu care statul ar urma să acopere compensările și care sunt estimate acum la circa 4 miliarde de lei.

Rezumatul reglementărilor


ANRE își întemeiază redirecționarea nemulțumirilor și solicitărilor de clarificări pe următorul rezumat al reglementării compensării scumpirilor energetice:

„Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost elaborată și aprobată de Guvernul României;

Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” (publicată în Monitorul Oficial nr. 1036 din 29 octombrie 2021, promulgată de Președintele României prin Decretul nr. 1070/2021) a fost elaborată și aprobată de Parlamentul României;

Procedura şi termenele de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, a documentelor în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” au fost elaborate și aprobate, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor prin Ordinul nr. 1.155/1.240/1.480/2021 (publicat în Monitorul Oficial nr. 1143 din 27 noiembrie 2021)”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: