Autoritatea Națională din domeniul Energiei (ANRE) a continuat campania de sancționare a furnizorilor de energie în contextul liberalizării acestei piețe, după ce pregătirea acestui proces a fost administrată deficitar.
Liberalizarea haotică a pieței electricității a contribuit la scumpirea cu peste 18% în ianuarie, potrivit calculelor Băncii Naționale (BNR)
Principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale au fost amendați cu puțin peste 2,36 milioane de lei, sau cam cât o miime din profiturilor acestora. În noiembrie ANRE a mai amendat furnizorii cam cu aceeași sumă.
Motivele sancțiunilor țin de nerespectarea unor obligații privind relațiile cu consumatorii. Astfel, cele mai recente amenzi sunt (potrivit unui comunicat ANRE):
- HIDROELECTRICA a fost sancționată cu amendă în valoare de 1.550.000 lei în principal pentru:
- Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
- Neîndeplinirea obligației de a furniza corect şi complet datele şi informațiile solicitate de ANRE și să îndeplinescă măsurile dispuse de aceasta.
- ENEL ENERGIE MUNTENIA a fost sancționată cu amendă în valoare de 410.000 lei (320.000 lei în domeniul energiei electrice; 90.000 lei în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
- Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
- Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată.
- ENEL ENERGIE a fost sancționată cu amendă în valoare de 190.000 lei (140.000 lei în domeniul energiei electrice; 50.000 lei în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
- Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
- Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată;
- Neincluderea în factură a tuturor informațiilor prevăzute în regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali.
- EON ENERGIE ROMÂNIA a fost sancționată cu amendă în valoare de 105.000 lei (90.000 lei în domeniul gazelor naturale; 15.000 lei în domeniul energiei electrice) în principal pentru:
- Nerespectarea obligației de a pune la dispoziția celor interesați, în scris, prin intermediul punctului unic de contact/punctelor de informare regională/locală, şi în format electronic, prin intermediul paginii proprii de internet, a ofertelor-tip definite pe fiecare categorie de client final;
- Nerespectarea obligației de a furniza gaze naturale în baza unui contract de furnizare încheiat cu clientul final;
- Nerespectarea obligației de a încheia contractele de furnizare a gazelor naturale, pe baza documentelor legale prezentate de solicitant.
- ENGIE ROMÂNIA a fost sancționată cu amendă în valoare de 90.000 lei în domeniul gazelor naturale, în principal pentru nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la sesizările adresate de consumatori cu privire la facturi.
- CEZ VÂNZARE a fost sancționată cu amendă în valoare de 20.000 lei (10.000 în domeniul energiei electrice; 10.000 în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
- Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
- Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului.