vineri

29 martie, 2024

22 februarie, 2019

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) este pe cale să aprobe prețuri reglementate la energie electrică, valabile de la 1 martie, în cel mai bun caz similare cu cele actuale.

În ciuda plafonării profiturilor producătorilor, decisă de ANRE, în virtutea OUG 114, reglementatorii au dificultăţi, pentru că au fost nevoiţi să recunoască furnizorilor măcar o parte cheltuielile mai mari de anul trecut.

ANRE a impus producătorilor de energie, prin ordinul 10 / 2019, să vândă electricitatea prin contracte reglementate, la prețuri care le limitează profiturile la maxim 5% din costurile („justificate”) recunoscute de Autoritate.


Pe de altă parte, însă, ANRE s-a văzut nevoită să recunoască celor patru furnizori de ultimă instanţă o parte din costurile mari cu achiziţia de energie mai scumpă din trecut, ceea ce ar compensa, deocamdată, efectele plafonării  impuse prin ordinul amintit, potrivit calculelor e-nergia.

Arhitecții taxărilor suplimentare impuse prin OUG 114 (supranumită de aceștia „a lăcomiei) și-au justificat prevederile care au plafonat prețurile la energie prin nevoia de protecție a consumatorilor

Productărorii de electricitate au protestat, cu ocazia consultării pe Ordinul ANRE 10 / 2019. Hidroelectrica a obiectat că ordinul este neconstituțional, iar Nuclearelectrica a spus că retehnologizarea Unităţii 1 de la CNE Cernavodă în pericol. Reactorul 1 este aproape de finalul duratei de funcționare.

(Citiți și: Companiile energetice despre OUG 114: Limitarea profitului prin ordin ANRE este neconstituțională)

ANRE nu a vrut să recunoască în tarifele valabile  de la 1 ianuarie creșterile de preţuri la care furnizorii au cumpărat electricitatea de la producători anul trecut, dar până în cele din urmă nu are încotro, potrivit propriului mecanism de stabilire a preţurilor, spune e-nergia.ro.


Între timp, guvernul este presat să ”ajusteze” prevederi ale OUG 114, mai ales că portofoliul Energiei din Guvernul Dăncilă este deţinut de um membru ALDE, al cărui lider, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că „este excesivă” taxa de 2% pe cifra de afaceri a operatorilor din energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: