joi

28 martie, 2024

7 august, 2013

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General împotriva fostului președinte al Consiliului Național al Audiovizualului, Răsvan Popescu, pe care îl acuză de conflict de interese de natură penală, în relație cu Pro TV. Popescu a anunțat că va contesta în instanță decizia ANI.

Conform unui comunicat emis, miercuri, de ANI, Popescu, având calitățile de membru al CNA (mandatele 2006 – 2012, 2012 – 2018) și preşedinte al CNA (29 iunie 2007 – 19 decembrie 2012), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a soluţionat cereri şi a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizaţii de licenţă audiovizuală pentru SC Pro TV SA.

Însă, în acelaşi timp, Răsvan Popescu s-a aflat în relaţii comerciale şi a beneficiat de foloase patrimoniale de 15.000 euro de la SC Media Pro Pictures SA. Pro TV SA, cât şi Media Pro Pictures SA (societate comercială din partea căreia Răsvan Popescu a realizat beneficii materiale în cuantum de 15.000 euro) au acelaşi acţionar, compania CME Investments B.V., potrivit ANI.


Agenția arată că, astfel, fostul președinte al CNA a încălcat art. 253, alin. (1) din Codul Penal, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă„.

Răsvan Popescu a anunțat că va contesta în instanță decizia ANI, pe care o consideră neîntemeiată.

Popescu a explicat că cei 15.000 de euro la care face referire ANI provin, de fapt, dintr-o primă din partea Centrului Național al Cinematografiei, care a acordat o finanțare unui film care are la bază un scenariu scris de el.

Filmul respectiv este produs de Media Pro Pictures, însă în urma solicitării regizorului Dan Pița., a precizat Popescu.


”Scenariul care a stat la baza filmului făcut cu Media Pro Pictures a fost adjudecat în urma unui concurs public desfăşurat la Centrul Naţional al Cinematografiei, de către un juriu independent. Presupun că ANI se referă la scenariul filmului «Ceva bun de la viaţă», pe care l-am încredinţat regizorului Dan Piţa şi acesta s-a adresat companiei Media Pro Pictures, în vederea participării la concursul de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Banii la care face referire ANI, respectiv cei 15.000 de euro pentru scenariu, au fost plătiţi ca urmare a câştigării primei de la Centrul Naţional al Cinematografiei, din care se plătesc drepturile de autor şi se intră în producţie”, a spus Răsvan Popescu, citat de Mediafax.

Agenția Națională de Integritate îl acuză și pe Christian Mititelu, membru al CNA, că s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 4 noiembrie 2008 – 15 decembrie 2012.

Mititelu este acuzat că a exercitat simultan atât funcţia de preşedinte şi, ulterior, pe cea de vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianţa Civică”, cât şi calitatea de membru al CNA (asimilată funcţiei de secretar de stat).

Conform legislației, „calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private, cu excepţia celor didactice, dacă nu dau naştere unor conflicte de interese”.

ANI susține că astfel Christian Mititelu a încălcat art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002, potrivit căruia „membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziţie un termen de cel mult 3 luni pentru renunţarea la calitatea sau la acţiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului” şi ale art. 99, alin. (1), lit. j) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar (…) membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului li se aplică dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor (…) pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale”.

Și Christian Mititelu a anunțat că va contesta decizia ANI.

„Când am fost numit în CNA de către guvernul Tăriceanu s-a comentat că este bine ca cineva din domeniul civic să devină membru al CNA, de aceea nu am întreprins nicio măsură pentru a ieşi din Asociaţia «Alianţa Civică». Am renunţat însă la calitatea de preşedinte al asociaţiei pe care o aveam iniţial şi am rămas vicepreşedinte. Dacă această calitate reprezintă o funcţie rămâne de văzut şi instanţa va stabili acest lucru, pentru că intenţionez să contest această constatare a ANI„, a explicat Mititelu, citat de Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: