joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2011

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în vederea cercetării fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, în legătură cu proiectul ”Şansă la demnitate”, derulat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, în care soţia demnitarului era plătită în calitate de expert, relatează Agerpres.

Inspectorii de integritate mai solicită DNA cercetarea soţiei fostului ministru, Ligia Adina Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul proiectului, precum şi ca asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL, pentru diminuarea ilegală a resurselor obţinute din bugetul general al proiectului, prin activităţile desfăşurate în dubla ei calitate, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei.

ANI se referă aici la faptul că firma Ligiei Botiş a găzduit sediul asociaţiei care gestionează proiectul european menţionat.


Totodată, ANI solicită şi cercetarea altor persoane implicate în acest proiect – Dorin Radu Stoian, reprezentant al Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa, şi Magda Carmen Diana, manager al proiectului, acuzată de gestionarea în mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, a unora dintre activităţile proiectului, având ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene.

De asemenea, ANI a dispus sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitor la veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate în baza contractului de închiriere nr. 41/01.11.2010, semnat între Asociaţia Euroactiv şi SC Mobil Construct SRL, firmă deţinută de soţii Botiş.

ANI a clasat lucrarea în ceea ce priveşte încălcarea de către Ioan Botiş a regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă.

ANI s-a sesizat din oficiu, pe 19 aprilie 2011, cu privire la posibila încălcare de către ministrul de atunci al Muncii, Ioan Botiş, a regimului juridic al conflictelor de interese.


În urma cercetărilor, ANI a stabilit că Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, a fost înfiinţată la data de 13 septembrie 2007, unul din membrii fondatori fiind Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, reprezentată de Ioan Botiş.

Pe 19 septembrie 2010, după numirea lui Botiş în fruntea Ministerului Muncii, asociaţia a depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) cererea de finanţare a proiectului ”Şansă la demnitate”, pentru accesarea de fonduri europene.

Pe 1 octombrie 2010, OIPOSDRU, din subordinea ministerului condus de Botiş a aprobat cererea de finanţare a proiectului ID 79740 intitulat ”Şansă la demnitate”, pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 500.000 euro, beneficiar fiind Asociaţia Euroactiv, cu sediul în str. Ecaterina Teodoroiu nr. 10, municipiul Bistriţa.

Pe 22 octombrie 2010, a fost semnat contractul de finanţare nr. POSDRU/104/5.1/G/79740 între Ministerul Muncii – OIPOSDRU şi Asociaţia Euroactiv, reprezentată de Dorin Radu Stoian.

Din echipa de management a proiectului ”Şansa la demnitate” fac parte Magda Carmen Diana – manager de proiect, Ioan Iany Moroşanu – ofiţer financiar, Daniel Deneş – consilier juridic, Cristina Maxian – asistent manager, Csaba Bartha – specialist IT, Irina Hădărean – responsabil grup de lucru 1, Ligia Adina Botiş – responsabil grup de lucru 2, Alina Gabriela Căpraru – responsabil grup de lucru 3, Ovidiu Lăzăroaie – specialist în informare şi publicitate.

Soţia fostului ministru, Ligia Botiş, a deţinut, în perioada 25 februarie 2011-31 martie 2011, calitatea de asociat în cadrul SC Euroactiv Job SRL, Ioan Iany Moroşanu, Şomlea Nicolina Irina Hădărean şi Alina Gabriela Căpraru deţin calitatea de asociat în cadrul SC Euroactiv Job SRL, iar Csaba Bartha deţine, începând cu data de 25 februarie 2011 şi până în prezent, calitatea de asociat şi administrator în cadrul SC Euroactiv Job SRL.

Conform cererii de finanţare, în planul proiectului ”Şansă la demnitate” a fost prevăzută închirierea unei săli de curs în suprafaţă de 100 mp, pentru o periodă de şase luni, necesară desfăşurării unor activităţi ale proiectului, cu suma totală de 99.000 lei.

Pentru aceste activităţi a fost închiriat spaţiul deţinut de firma Ligiei Botiş, situat în str. Cloşca nr. 3, din municipiul Bistriţa.

ANI susţine că sunt indicii privind săvârşirea de către Dorin Radu Stoian a infracţiunii prevăzute de art. 181 alin. 1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, ca urmare a prezentării de informaţii inexacte, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Euroactiv, la depunerea cererii de finanţare a proiectului.

Astfel, la data depunerii cererii de finanţare, obiectivele specifice proiectului erau: crearea unei structuri autorizate de acordare a serviciilor de formare profesională, facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă prin acces la informare şi consiliere profesională.

Obiectul de activitate al Asociaţiei Euroactiv a fost modificat ulterior, prin extinderea acestuia cu activităţi similare proiectului depus, după cum urmează: informare, consiliere profesională şi medierea muncii; formare profesională; măsuri active pentru stimularea ocupării forţei de muncă; consultanţă şi asistenţă; selectarea şi plasarea forţei de muncă pe piaţa internă şi externă; servicii de asistenţă şi incluziune socială; informare şi consiliere în instituţiile de învăţământ; instruire privind sănătate şi securitatea în muncă; instruire în evaluarea de riscuri la locul de muncă.

ANI susţine că, prin completarea obiectului de activitate al Asociaţiei, ulterior depunerii cererii de finanţare, rezultă elemente care arată faptul că, la data depunerii cererii de finanţare, Asociaţia Euroactiv nu avea înscrise menţiuni în obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experienţa în domeniu cu privire la modificările aduse în actul constitutiv la data de 3 septembrie 2010, opozabilă prin decizia Judecătoriei Bistriţa în dosarul nr. 8447/190/2010.

Magda Carmen Diana, în calitate de manager al proiectului, este acuzată de săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 183 alin. 1) din Legea 78/2000, ca urmare a gestionării în mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, a unora dintre activităţile proiectului, având ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene.

Magda Carmen Diana a încheiat, la data de 1 noiembrie 2010, contractul de închiriere cu SC Mobil Construct SRL, societate deţinută şi reprezentată în calitate de administrator de către Ligia Adina Botiş, având ca obiect închirierea spaţiului situat în strada Cloşca nr. 3, cu destinaţia „săli de curs”, contra sumei de 5.500 lei/lună, pe o perioadă de 4 ani. Ligia Adina Botiş deţine în cadrul proiectului calitatea de expert.

ANI declară că sunt indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către Ligia Adina Botiş a infracţiunii prevăzute de art. 183 alin. 1) din Legea nr. 78/2000, ca urmare a diminuării ilegale a resurselor obţinute din bugetul general al proiectului, prin activităţile desfăşurate în dubla calitate. Ea deţine în cadrul proiectului calitatea de expert de tip A, fiind în acelaşi timp asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL.

În calitate de expert de tip A, soţia fostului ministru a fost remunerată în cadrul proiectului, conform fişei fiscale, pentru lunile noiembrie şi decembrie 2010, cu suma de de 13.709 lei, şi respectiv, cu suma de 16.800 lei pentru lunile ianuarie şi februarie 2011.

În calitate de reprezentant al SC Mobil Construct SRL, Ligia Botiş a încheiat, pe 1 noiembrie 2010, cu managerul proiectului, contractul de închiriere al spaţiului situat pe str. Cloşca, în suprafaţă de 100 m.

Ioan Boti a demisionat din funcţia de Ministru al Muncii la două zile după ce postul Realitatea Tv a dezvăluit implicarea familiei acestuia în proiectul european derulat de Asociaţa Euroactiv, în domeniul muncii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: