Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat joi prioritățile noului mandat în fruntea executivului de la Berlin: consolidarea fiscală, creșterea competitivității, reforma sistemului energetic, introducerea salariului minim pe economie și realizarea uniunii bancare în zona euro, consemnează agenția EFE, potrivit AGERPRES.
“Primul obiectiv este să ajungem în punctul de la care să nu mai facem noi datorii”, a menționat Angela Merkel, într-o intervenție la un forum economic, referindu-se la planul său de a aduce deficitul bugetar la zero în anul 2015, an din care ar urma să înceapă reducerea datoriei publice. În plus, cancelarul a spus că dorește să atingă acest obiectiv fără să mărească taxele, făcând aluzie, probabil, la propunerile de creștere a impozitelor existente în programul social-democraților pe care conservatorii, ce au câștigat alegerile dar nu au obținut și majoritatea, încearcă să-i coopteze la guvernare.
Angela Merkel a mai pledat pentru creșterea competitivității economiei germane prin adoptarea de măsuri de reducere a birocrației și a unei reforme în sectorul energetic, pentru a stopa creșterea prețului energiei. Totodată, ea va susține creșterea investițiilor publice în infrastructură.
Însă reforma în sectorul energetic se anunță delicată, întrucât guvernul de la Berlin trebuie să găsească în anii următori soluții pentru a înlocui energia nucleară cu alte surse de energie, obiectiv pentru care va fi nevoie de investiții considerabile. Referitor la acest subiect, Angela Merkel a mai spus că “este necesară elaborarea unei politici energetice coerente la nivel european”, pentru că în prezent prețul energiei este mai ridicat în UE decât în SUA, ceea ce afectează competitivitatea societăților europene.
Ea a asigurat că introducerea salariului minim pe economie, o cerere a social-democraților acceptată în cele din urmă de creștin-democrați, ”nu va distruge nivelul ridicat” de ocupare al forței de muncă.
Cât privește politica europeană a Germaniei, cancelarul a promis că va insista mai departe pe lângă celelalte guverne să continue reformele, susținând că acestea au dat rezultate în Irlanda, Grecia și Spania, și că va susține consolidarea cadrului instituțional al Uniunii Economice și Monetare. “Cred că nu trebuie să ne oprim. Trebuie să facem casa euro mai robustă”, a mai spus Angela Merkel. Ea a estimat că “cel puțin zona euro are nevoie de mai multă integrare”, subliniind în acest sens inițiativa ‘ambițioasă “a Uniunii Bancare, ce necesită însă o revizuire a tratatelor pentru a face anumiți pași”, lucru acceptat de Germania.
Angela Merkel a recunoscut faptul că o coaliție cu social-democrații nu este ceea ce partidul ei și-ar fi dorit, admițând însă și că “orice alt aranjament ar fi fost mai rău”.