Salariaţii OMV Petrom (SNP) reiau miercuri protestele declanșate săptămâna trecută, nemulțumiți de felul în care decurg negocierile pentru contractual colectiv de muncă și cerând companiei salarii care să le protejeze puterea de cumpărare.
Sute de membri ai Sindicatului Naţional Petrom, vor picheta sediul central Petrom City din Bucureşti și pe cele ale entităților din Crişana-Banat (Suplacu de Barcău), Oltenia (Craiova), Muntenia Vest (Piteşti), Muntenia (Ploieşti), Moldova (Buzău) şi la Rafinăria Petrobrazi, potrivit Agerpres.
Salariaţii OMV Petrom sunt dezamăgiţi de diferenţele dintre declaraţiile din presă ale reprezentanţilor companiei şi nivelul real al ofertei făcute în cadrul negocierilor noului contract colectiv de muncă, care este mult sub evoluţia preţurilor şi a inflaţiei.
„S-au făcut mii de ore suplimentare care nu au fost plătite, cu toţii am susţinut prin eforturi deosebite, în toată această perioadă rezultatele bune, confirmate de rapoartele oficiale ale companiei. Nu cerem nimic aberant! Un rezultat favorabil pentru salariaţi, înseamnă respect pentru munca lor şi protejarea puterii de cumpărare”, a declarat Elena Tănase, membru al Colegiului Director al Sindicatului Naţional Petrom.
Sindicaliștii cer „ salarii care să nu rămână în urmă faţă de munca pe care o depunem şi faţă de costurile vieţii care cresc. Înseamnă un nou contract colectiv de Muncă”, a mai spus liderul sindical.
Protestatarii consideră că munca şi dedicarea lor au dus la dublarea profitului companiei în primele 9 luni, relevate de rapoartele publice.
Probleme cu plata orelor suplimentare
Sindicaliștii cer protejarea plata orelor suplimentare, asigurarea ajutorului deductibil, conform legii, de până la 400 de lei pentru susţinerea cheltuielilor lunare cu utilităţile pentru cei care muncesc de acasă, precum şi protejarea drepturilor actuale.
„Actualul contract colectiv de Muncă al salariaţilor OMV Petrom expiră în doar câteva zile, la data de 31.12.2021 şi cu toţii vrem ca angajaţii să fie în continuare protejaţi, să aibă drepturi şi beneficii echitabile, garantate printr-un nou contract colectiv de Muncă”, afirmă Marius Nicolae, membru al Colegiului Director al Sindicatului Naţional Petrom.
Numărul participanţilor la pichetări este limitat de legile în vigoare şi întregul program de proteste este adaptat reglementărilor şi recomandărilor generate de contextul creat de pandemie, protecţia şi siguranţa participanţilor fiind prioritare. Acţiunile vor continua până la soluţionarea solicitărilor.
Protestul este organizat de Sindicatul National Petrom, care reprezintă interesele a aproximativ 24 000 de angajaţi, nu numai din Grupul OMV Petrom, ci şi din alte societăţi comerciale din domeniu, dintre care se remarcă Mazarine Energy, Dacian Petroleum, GSP Offshore, J.Christof.