joi

25 aprilie, 2024

7 decembrie, 2021

Antrenament pentru Viitor, un program al Fundației Romanian Business Leaders, a ajuns anul acesta pentru prima dată în zona rurală, în proximitatea orașului Ploiești, unde 150 de elevi de gimnaziu și liceu vor beneficia de un program complex și integrat de orientare în carieră derulat în parteneriat cu OMV Petrom. Programul a fost lansat în urmă cu puțin peste 3 ani și a fost testat deja în București, Cluj și Constanța cu peste 550 de elevi de liceu și gimnaziu, atât față în față, cât și în online.

Cei 150 de elevi din cadrul noii etape a acestui program provin de la 2 licee din Ploiești (Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu”, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”) și 3 școli gimnaziale din imediata apropiere a Rafinăriei Petrobrazi (Școlile Gimnaziale Strejnicu, Bărcănești și Brazi).

„După mulți ani în care am discutat cu tineri din postura de recrutor sau de angajator, este evident cât de multă nevoie au de consiliere vocațională și de contact cu joburile reale și, mai ales, cu joburile nou apărute. Este absolut paradoxal să avem cel mai mare șomaj în rândul tinerilor, în timp ce angajatorii au mii de posturi disponibile pe care ar putea să le acceseze. Sigur că o astfel de inițiativă precum Antrenament pentru Viitor va ajunge la început doar la câteva sute sau câteva mii de tineri, dar prin contribuția noastră ca antreprenori sau angajatori, vom schimba încetul cu încetul o realitate, măcar pentru aceștia.”,a declarat Oana Botolan, lider de proiect și unul dintre inițiatorii Antrenament pentru Viitor.


Activitățile sunt derulate în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, iar primii elevi au început deja workshop-urile inițiale, care au ca scop familiarizarea cu programul și derularea unor exerciții de explorare și autocunoaștere, dar și primele ședințe individuale de consiliere în carieră.

„Încă de la primele discuții despre acest proiect cu reprezentanții RBL, am realizat că este oportun să susținem această inițiativă pentru comunitatea din Prahova. În orice comunitate tinerii au nevoie de instruire și susținere continuă până când ajung să facă o alegere în piața muncii și este responsabilitatea noastră, a tuturor să-i sprijinim. Prin intermediul acestui proiect ne-am dorit să le facilităm această alegere, din timp și sub îndrumarea unor specialiști. Astfel vor reuși să își formuleze așteptări realiste față de viitor și să facă alegeri informate.”, a declarat Adrian Nicolaescu, Director Planificare și Optimizare Rafinărie, Aprovizionare și Logistică, Regiunea Est, OMV Petrom.

Sesiunile de consiliere vocațională individuală sunt însoțite de o serie de teste psihometrice, în urma cărora elevii își descoperă și aleg direcțiile profesionale pe care să le exploreze pe viitor.

Programul presupune și întâlniri cu specialiști din diverse domenii de interes pentru tineri, în timpul cărora elevii își explorează concret direcțiile de viitor și își aliniază așteptările cu realitatea din câmpul muncii.


„Reacțiile elevilor care au trecut prin acest program sunt atât de puternice încât ne confirmă bănuiala inițială, aceea că nevoia de consiliere vocațională este uriașă și nu depinde de nivelul elevilor, de mediul din care provin sau de rezultatele școlare. Contactul cu ei înșiși, cu capacitățile și dorințele lor, într-un context ancorat în realitatea pieței muncii actuale și a joburilor viitorului, sunt momente revelatoare pe care le valorizează absolut toți tinerii cu care am avut onoarea să lucrăm.”,a declarat Elena Pâslaru-Hubati, coordonator Antrenament pentru Viitor.

Antrenament pentru Viitor este o soluție complexă și integrată de orientare în carieră, ce unește experiențele de autocunoaștere din workshop-urile de carieră, sesiunile individuale de consiliere și teste psihometrice cu vizite on the job în companii și întâlnirile cu specialiștii.

Antrenament pentru Viitor a fost lansat în cadrul summit-ului Romanian Business Leaders (RBL) 2018 și a pornit de la nevoia de conectare a tinerilor nu numai cu interesele și aptitudinile lor, ci și cu mediul de lucru, încurajându-i să-și formuleze așteptări realiste față de viitor și oportunitățile din piață. Experiența ultimilor ani ne arată că tinerii care nu au parte de consiliere vocațională fie pleacă din țară și nu revin, fie intră în șomaj, fie, în cel mai „bun” caz, aleg un loc de muncă doar pentru a realiza în câțiva ani că nu li se potrivește.

Până la această dată, cu ajutorul programului au fost consiliați peste 550 de elevi de liceu și gimnaziu în mai bine de 1200 de ore de consiliere individuală, 40 workshop-uri de carieră și 50 vizite on the job.

Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.

RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: