sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2018

Andrew Noble (foto), noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, a expus marți, într-o conferinţă de presă susținută în limba română, principalele sarcini ale mandatului său, cea mai importantă fiind stabilirea relaţiilor post- Brexit cu România.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor despre situaţia politică din România şi despre protestele din 10 august, Andrew Nobel a spus că nu ar fi un diplomat serios dacă ar face de la bun început nişte remarci despre situaţia internă din ţară.

„Aspectul cel mai important este să ascult. Dacă viaţa politică într-o ţară ar fi liniştită, presa nu ar avea nimic de scris. Peste tot în lume viaţa e turbulentă. Nu pot discuta viaţa politică din România, pentru că nu o cunosc, nu am experimentat-o. Am citit despre, sper să învăţ şi să înţeleg. Este aproape o situaţie normală, dar nu pot comenta. Nu aş fi un diplomat serios dacă aş face de la bun început nişte remarci despre situaţia internă din ţară”, a declarat ambasadorul britanic


Andrew Noble și-a prezentat săptămâna trecută, joi, scrisorile de acreditare la Ministrul Afacerilor Externe, diplomatul britanic urmând să fie primit curând și de preşedintele Klaus Iohannis.

În prima sa conferință de presă organizată la sediul misiunii diplomatice britanice la București, Andrew Noble a declarat: „Sunt evenimente foarte importante în România. Avem, în primul rând, Centenarul Marii Uniri, şi mă bucur să sărbătoresc cu dumneavoastră. Suntem în faza pregătirii preluării preşedinţiei Consiliului Europei de către România şi aceasta va conta mult în dezvoltarea politică şi socială a României.”

Legat de Brexit, Andrew Noble a afirmat: „Am ca principală sarcină să discut cu Guvernul român care vor fi detaliile cele mai potrivite pentru noua relaţie dintre România şi Marea Britanie. Cum a spus domnul Meleşcanu, pregătim, lucrăm cu Guvernul român pentru un nou parteneriat strategic între Marea Britanie şi România. Avem deja unul, dar trebuie îmbunătăţit şi modernizat. Trebuie să răspundă provocărilor unei noi Europe şi mă refer la Brexit. Avem o bază foarte bună, avem perspective concrete, nu înţeleg de ce nu ar fi un succes. Nu sunt îngrijorat, am mare încredere în posibilităţile dintre ţările noastre”.

Brexitul nu poate fi un eveniment care să aibă un efect negativ asupra intereselor româneşti, britanice şi europene, a mai spus ambasadorul. „Nu a fost scopul celor au vrut un Brexit şi nici nu este în interesul guvernelor noastre. Comisia duce negocierile, însă este foarte important ca guvernele noastre să discute. Nu dorim ca ieşirea Marii Britanii din UE să însemne o cooperare mai redusă”.


Legat de provocările cu care se vor confrunta românii din Marea Britanie, Andrew Noble a asigurat: „Nu cred că au motive de îngrijorare. Negocierile au fost foarte bune, cred că Marea Britanie a devenit mai tolerantă decât a fost”.

Noul ambasador britanic la Bucureşti a mai anunţat în timpul conferinţei de presă că a adoptat un urs din rezervaţia Zărneşti. „Deşi de puţin timp în România, l-am adoptat deja pe Hansel, care este un urs din rezervaţia Zărneşti. Pot să vă asigur că atunci când copiii mei se vor întoarce la şcoală în Marea Britanie, faptul că un membru al familiei locuieşte doar în România va reprezenta o profunzime a relaţiilor lor”, a anunțat Andrew Noble.

Andrew Noble a intrat în diplomaţie în anul 1982, iar în perioada 1983-1986 a activat în ambasada de la Bucureşti, ca secretar III şi II. De-a lungul timpul, a mai avut misiuni la Bonn, Cape Town, Atena şi Berlin.

Înainte de a fi numit ambasador în România, Andrew Noble a fost, în perioada 2014-2017, ambasador al Marii Britanii în Algeria.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Andrew Noble a mai petrecut trei ani în România, între 1983 şi 1986, fiind cel mai tânăr membru al echipei ambasadei britanice la Bucureşti în acea perioadă. El a revenit în România în urmă cu o lună, aprofundând la Iași studiile de limba română, începute în ianuarie la Londra.

Noul ambasador britanic este căsătorit şi are patru copii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: