Documentația pentru oferta de spectru pentru rețelele 5G a fost pusă de ANCOM în dezbatere publică. În urma licitației entru mai multe benzi de frecvență, ANCOM speră să aducă la buget aproape 700 de milioane de euro.
Câștigătorii licitațiilor publice ar trebui să acopere majoritatea zonelor urbane din România, autostrăzile, aeroporturile internaționale și căile ferate modernizate, dar și aproximativ 600 de localități identificate ca având o acoperire slabă a rețelelor de comunicații mobile, se arată în documentele postate de ANCOM pentru dezbatere publică.
ANCOM a propus, de asemenea, prețurile de pornire pentru licitația benzilor multiple de frecvență, în valoare totală de 693 de milioane de euro, dar a spus că guvernul va stabili taxa de licențiere după consultări cu industria.
Sunt scoase la licitație patru benzi de frecvență: 700 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz și una care variază între 3.400-3.800 MHz.
Dreptul de a utiliza spectrul va începe fie din 2023, fie din 2026 și va dura 20 de ani.
Pentru benzile de 2.600 MHz, spectrul poate fi utilizat doar timp de șase ani și trei luni pentru a se alinia cu alte drepturi din această bandă de frecvență.
Autoritatea de supraveghere a telecom a propus și reducerea prețurilor plătite de operatori pentru a utiliza spectrul deja alocat pentru a oferi servicii de bandă largă.
Termenul până la care ANCOM așteaptă observații este de 27 iulie.
Licitația pentru frecvențele 5G a fost amânată în repetate rânduri în ultimii 3 ani și jumătate.
La începutul anului 2019, amânarea s-a datorat unei OUG care prevedea suprataxarea sectorului telecom, apoi nevoii de clarificare a unor chestiuni de securitate cibernetică, rezolvate în final prin transpunerea în legislație a Memorandumului cu SUA.
Acesta prevede eliminarea marilor producători chinezi de echipamente de la dezvoltarea rețelei 5G din România.
*