duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2019

Economia românească se află pe un trend pozitiv, cel puțin la nivel statistic. Numărul firmelor nou-înființate este în creștere, insolvențele și falimentele sunt în scădere, în statisticile oficiale pare că afacerile merg ca pe roate.

Dincolo de aceste date, în economia reală, business-ul se confruntă, însă, cu tot mai multe provocări.

Potrivit analiștilor de la Sierra Quadrant, ”moda” creditului furnizor a accentuat și mai mult această problemă, astfel că s-a ajuns ca 1 din 3 companii să se confrunte cu dificultăți financiare.


Întârzierile la plată între una și două luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 nivelul de 269 de milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă față de august 2018 (116 milioane de lei).

Și întârzierile la plată între 15 și 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 de milioane de lei (august 2018), la 115 milioane de lei în luna iulie 2019.

Un sondaj recent arăta că 7 din 10 companii întârzie să-și plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor. Durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile.

Pe ansamblu, în luna iulie, BNR înregistra în datele sale 19,5 miliarde de lei sume restante la nivelul economiei din care 9 miliarde de lei sume cu întârzieri mai mari de 5 ani, în creștere cu peste 500 milioane de lei de perioada similară din anul trecut.


”Jumătate din această sumă aparține debitorilor aflați în insolvență, faliment și reorganizare (5153 firme). Din cei 9,81 miliarde de lei, 9,08 miliarde reprezentau, în iulie, sume restante. Datele se referă la expunerea față de un singur debitor, expunere egală sau mai mare de 20.000 lei. Sumele datorate de debitorii aflați în insolvență au mai scăzut însă, din păcate, diferența se duce la sumele datorate de debitorii aflați în faliment. Acest fapt subliniază că, dincolo de scăderea statistică a numărului de insolvențe și falimente, problema datoriilor este încă una foarte gravă”, afirmă analiștii de la Sierra Quadrant.

Domeniile cele mai afectate sunt, potrivit datelor statistice, construcțiile, industria extractivă, agricultura, comerțul, sectorul farma, transporturile și serviciile.

Potrivit analizei Sierra Quadrant, blocajul financiar are efecte majore într-o economie slab finanțată, cum este cea românească.

Statisticile arată că, deși nevoia de finanțare a companiilor este semnificativă, în prezent doar 12.000 dintre firmele românești sunt bancabile, astfel că pentru majoritatea, creditul furnizor rămâne singura alternativă.

”Pe lanțurile economice, aceste probleme se multiplică, iar primele victime sunt IMM-urile, în special microîntreprinderilor și firmele mici care nu au capacitatea financiară să reziste întârzierilor, care trăiesc de la o factură la alta. Accentuarea blocajului financiar este de natură să genereze probleme pentru întreg spectrul de business, de la scăderea profitabilității, probleme de cash flow, iar efectele directe se văd în reducerea investițiilor, creșterea prețurilor, stoparea angajărilor și apariția unui nou val de insolvențe”, afirmă experții Sierra Quadrant.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: