sâmbătă

20 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iunie, 2016

ires alegeri locale 2016 bucuresti profil candidatGabriela Firea a fost votată preponderent de femei, persoane cu cel mult liceu și având peste 60 de ani, în timp ce Nicușor Dan a fost preferat de tineri și alegătorii cu studii superioare, potrivit unei analize realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la comanda Digi24.

Aproape jumătate din alegătorii Gabrielei Firea au peste 60 de ani, în timp ce Nicușor Dan a avut cei mai mulți votanți tineri (19% din ei au între 18 și 29 de ani, iar 32%,între 30 și 39 de ani).

Tot liderul USB a avut cel mai mic procent de alegători în vârstă (peste 60 de ani) – 14%.


Electoratul lui Cătălin Predoiu a fost cel mai echilibrat, din punct de vedere al structurii pe categorii de vârstă.

ires locale 2016 varste

 

Mai mult de unul din patru alegători ai Gabrielei Firea au cel mult 10 clase, în timp ce Nicușor Dan a avut cel mai mic procent de astfel de votanți (5%).


Candidatul USB a fost preferatul electoratului foarte educat, aproape 3 din 4 votanți ai acestuia având studii superioare, în timp ce doar 32% din alegătorii reprezentantei PSD au un nivel înalt de educație:

ires locale 2016 studii alegatori

Daniel Barbu, reprezentantul ALDE, este candidatul care a înregistrat cea mai mare diferență față de scorul partidului său: doar 57% din alegătorii ALDE au votat cu el. Cei mai mulți dintre simpatizanții acestui patid care au ales candidatul unei alte formațiuni au votat-o pe Gabriela Firea la Primăria Municipiului București (29% dintre alegătorii ALDE).

Și Cătălin Predoiu a pierdut multe dintre voturile liberalilor: 15% din votanții PNL l-au preferat pe Nicușor Dan, iar 13% pe alți candidați. A luat însă 2% din voturile sale totale de la cei care au votat social-democrații la Consiliul general și alte 6% de la candidații altor partide

79% din voturile lui Robert Turcescu (care a depășit partidul) au venit de la alegătorii PMP, dar 10% din simpatizanții acestei formațiuni l-au preferat pe Nicușor Dan ca primar general al Capitalei.

ires locale 2016 candidat partid

Nicușor Dan a fost candidatul care a atras cele mai multe voturi de la alte partide (ca pondere în totalul voturilor sale), raportat la votul pentru Consiliul General: doar 84% din cei care l-au ștampilat au votat USB la Consiliul General, în timp ce 8% din voturi i-au venit de la votanții PNL, 2% de la PSD și 6% de la alegători care au votat alte partide la CGMB.

ires locale 2016 voturi

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: