miercuri

24 aprilie, 2024

1 martie, 2020

Instituțiile de reglementare financiară îngrijorate de repetarea unui ciclu de boom economic urmat de recesiune ar trebui să fie atente la evoluția sectorului construcțiilor, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit The Independent.

Instituția a analizat crizele din economiile avansate, dar și din cele emergente care au avut loc în ultimele cinci decenii și a ajuns la concluzia că perioadele de creștere bazate pe o explozie a datoriilor dublată de un avans al construcțiilor s-au încheiat mereu ”dureros”.

Cele mai puternice prăbușiri economice sunt asociate cu cele mai mari creșteri din sectorul construcțiilor, susțin experții FMI care consideră că ”pagubele” unei recesiuni sunt anticipate mai bine folosind acest indicator decât cele folosite în mod obișnuit de economiști, cum ar fi nivelul îndatorării populației.

(Citiți și: ”Construcțiile – în revenire spectaculoasă pe fondul avântului regional”)


Deniz Igan, șef adjunct în cadrul departamentului de cercetare macro-financiară al FMI, a dat drept exemplu situația Spaniei din 2008, când piața imobiliară s-a prăbușit, declanșând o explozie a creditelor neperformante și a falimentelor bancare. În perioada de boom de dinainte, angajările din sectorul construcțiilor au înregistrat o creștere de 47%, față de 27%, dinamica de la nivelul întregii economii.

”Cercetările noastre arată că experiența combinației periculoase dintre boom-uri de creditare și expansiunea rapidă a sectorului construcțiilor se extinde peste granițele Spaniei și se aplică în perioade fără legătură cu criza financiară”, notează Igan.

”Considerăm că semnalele activității din construcții ne-ar putea ajuta să distingem boom-urile periculoase, care trebuie controlate, de episoadele de creștere susținută, dar sănătoasă a creditării”, a adăugat ea.

O creștere sănătoasă a creditării tinde să dureze circa trei ani, cu creșteri moderate ale creditării și îndatorării. O creștere nesănătoasă tinde să dureze mai mult, dar este urmată de o contracție economică majoră sau chiar o criză financiară sistemică.


Din calculele FMI reiese că o creștere de 1% a numărului de angajați din sectorul construcțiilor în timpul unui boom al creditării creștere probabilitatea ca acesta să se transforme într-o recesiune cu 5 puncte procentuale.

FMI avertizează autoritățile de reglementare să monitorizeze atent expansiunea rapidă a împrumuturilor acordate sectorului construcțiilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: