marți

23 aprilie, 2024

30 iunie, 2022

Războiul din Ucraina și inflația îi îngrijorează pe germani care se tem cu privire la modul în care va evolua nivelul lor de viață, se arată într-o analiză Deutsche Welle, care avertizează că tot cei mai săraci vor avea cel mai mult de suferit.

„Totul s-a scumpit”, spune pentru DW Stephanie Lynch, barmaniță la o cafenea din cartierul berlinez Friedrichshain. „Efectiv, tot ce folosim aici s-a scumpit: paharele și farfuriile de carton, filtrele de cafea, pungile în care punem cafeaua, totul.”

După ani în care prețurile au fost stabile, cafeneaua s-a văzut nevoită să scumpească totul. Prețurile de acum reflectă blocajele anterioare ale lanțurilor globale de aprovizionare, pierderile din perioada restricțiilor, recolta slabă de cafea în Brazilia și blocarea de anul trecut a Canalului Suez.


O nouă rundă de scumpiri este inevitabilă, a adăugat Stephanie. Cu toate acestea, mulți dintre clienți par dispuși să bage mai adânc mâna în buzunar pentru aceeași cantitate de boabe de cafea.

Inflația îi afectează pe consumatori

Inflația din Germania se apropie de 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Federal de Statistică. Prețul energiei a crescut la consumator cu 38%, iar alimentele s-au scumpit, în medie, cu 11%.

Aceste scumpiri sunt poate tolerabile pentru iubitorii de espresso cu venituri mari, nu și pentru gospodăriile mai sărace.

„Desigur, consecințele crizei pe care o traversăm se resimt direct”, a declarat pentru DW Markus Grabka, cercetător în cadrul Institutului German de Studii Economice. „Gospodăriile cu venituri mici sunt, de exemplu, mai grav afectate de scumpirea energiei decât cele cu venituri medii sau mari.”


Alimentele de bază – uleiul de gătit, făina, carnea, laptele și ouăle – s-au scumpit toate cu mult peste 10%. În medie, fiecare german va cheltui anul acesta cu 250 de euro mai mult pentru mâncare, potrivit unui studiu efectuat de asiguratorul Allianz.

Chirii și dobânzi mai mari

Doar 42% din germani sunt proprietarii caselor sau apartamentelor în care locuiesc.

Multe regiuni din Germania se confruntă cu o criză a spațiului locativ, iar peste aceasta s-a suprapus reluarea ciclului de înăsprire a politicilor montare, care vor duce la scumpirea creditelor.

În decurs de doar câteva luni, dobânzile pentru creditele imobiliare au sărit la peste 3%, potrivit firmei de consultanță Interhyp. Pe termen lung, acest lucru se traduce prin costuri suplimentare de zeci sau chiar sute de mii de euro.

O furtună perfectă

Spirala prețurilor, de dimensiune istorică, reprezintă culminația unei cascade de evenimente care au pus capăt iluziilor privind comerțul liber în întreaga lume, punctează jurnaliștii străini.

Pandemia de Covid-19 a provocat un dezechilibru între cerere și ofertă. Într-o intervenție fără precedent, guvernele și băncile centrale s-au aliat pentru a-i proteja pe cetățeni de șocul economic provocat de falimente în lanț la scară națională.

Lanțurile globale de aprovizionare nu se refăcuseră încă în momentul în care Rusia a invadat al cincilea cel mai mare exportator de cereale din lume, Ucraina, iar întreruperile livrărilor de petrol și gaze au cutremurat piața energiei, evoluție care se va reflecta în prețul oricărui produs care presupune un consum de energie.

Germania tocmai a activat faza a doua a planului de urgență privind gazele naturale. Este o premieră în istoria țării, care ar putea duce la restricționarea consumului în industrie și la o creștere suplimentară a prețurilor.

„Mă tem că vom avea o situație foarte îngrijorătoare în decurs de numai câteva săptămâni sau luni”, a declarat pentru postul public de televiziune ZDF ministrul german de Finanțe, Christian Lindner. „Avem în față trei, patru, poate cinci ani de penurii și trebuie să găsim un răspuns la asta.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: