marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2022

Companiile din industria extractivă au consemnat cea mai însemnată creștere a soldului creditelor bancare în primul semestru 2022, acesta dublându-se față de nivelul din decembrie 2021, până la circa trei miliarde de lei, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Ca valoarea, industria extractivă se menține în continuare pe ultimul loc în topul celor mai creditare sectoare economice.

O altă evoluție care s-a produs în primele șase luni din 2022 este creșterea accelerată a împrumuturilor accesate de companiile de utilități, de 82,2%, avans care a făcut ca stocul acestora să-l depășească, în premieră, pe cel al creditelor luate de companiile din construcții – 10,7 miliarde de lei față de 10,6 miliarde de lei.


Și sectorul construcțiilor a înregistrat o rată semnificativă de creștere a creditării în 2022, de aproape 20%.

Creditele accesate de companiile din comerț, în continuare pe locul întâi din punct de vedere al volumului, au crescut cu 15,8% în primul semestru, în vreme ce stocul împrumuturilor bancare ale companiilor din industrie au consemnat un avans de 11,9%. Și agricultura a marcat o creștere de două cifre, respectiv 10,%.

Cele mai slabe evoluții s-au înregistrat în cazul companiilor din zona de servicii și de imobiliare, cu avansuri de 2,2%, respectiv 6,4% în primul semestru.

Creștere mai accelerată a creditelor pe termen scurt

Din punct de vedere al dimensiunii companiilor care s-au bucurat de cele mai semnificative creșteri ale creditării în primele șase luni, ritmul de creștere al creditelor acordate corporațiilor a fost de două ori mai rapid decât cel al IMM-urilor, de 25,8%, respectiv 12,3%, potrivit datelor BNR.


După maturitatea reziduală a stocurilor de credite corporate reiese că împrumuturile pe termen scurt, de sub un an, s-au bucurat de o evoluție mai favorabilă, respectiv o creștere de 27,5%, decât cele pe termen lung, care au crescut cu 11,3% față de decembrie 2021. Cu toate acestea, majoritatea împrumuturilor accesate de companiile din România au o maturitate de peste un an, respectiv 64,9% din total, în ușoară scădere față de decembrie, când 67,9% din stoc avea o maturitate de peste 12 luni.

Ritmul de creștere al creditelor în lei a fost ceva mai redus decât al celor în valută, mai reiese din raportul BNR.

În ceea ce privește disciplina la plată a companiilor, rata creditelor neperformante a scăzut la 4,7% în iunie, un nou minim record.

Pe industrii, cea mai semnificativă neperformanță s-a înregistrat în cazul companiilor din domeniul construcțiilor, de 10,6%, iar cea mai redusă în cazul companiilor din zona utilităților, 1,7%.

Stocul creditelor corporate a urcat în iunie la 167,6 miliarde de lei, cu 16,5% peste nivelul din decembrie 2021.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: