8 decembrie, 2022

Strategii BNP Paribas au analizat evoluțiile bursiere ale ultimului secol pentru a încerca să determine ce urmează pentru piața americană de capital, transmite MarketWatch.

În opinia specialiștilor conduși de Greg Boutle, aceasta ar putea „capitula” anul viitor.

„Acesta ar fi o abatere de la regimul actual, de piață urs, care a fost caracterizat de o scădere a acțiunilor, pe măsură ce multiplii P/E (raportul preț-câștig, respectiv raportul dintre prețul acțiunilor unei companii și câștigul pe acțiune al companiei, n.r.) s-au contractat”, spun experții.


Cea mai recentă prăbușire a pieței – scăderea COVID-19 din martie 2020 – este un șablon prost în opinia lor, deoarece a fost determinat atât de natura extremă a închiderilor economice, cât și de răspunsurile monetare și fiscale rapide. Nici criza din 2008 nu ar fi un tipar bun, deoarece specialiștii BNP Paribas consideră că PIB-ul SUA se va contracta cu aproximativ 1% anul viitor, iar câștigul pe acțiune va scădea cu 1,5%.

Cu toate acestea, 2002 este un an destul de reprezentativ pentru prăbușirile generate de recesiuni. Atunci, piața urs s-a întins pe mai bine de doi ani, cu o reducere de 50% și o mișcare de la vârf la minim de 29 de puncte procentuale a VIX (indicele de volatilitate CBOE al Chicago Board Options Exchange, o măsură populară a așteptărilor pieței de valori privind volatilitatea bazată pe opțiunile pe indicele S&P 500). O piață recesionistă are o durată tipică de 1,5 ani, cu o reducere medie de 38% și un vârf median al VIX de 40,5.

„Dacă aplicăm aceste medii pe piață de astăzi, înseamnă un minim la mijlocul anului viitor, S&P atingând un minim de 3.000, iar VIX undeva în zona de e40”, spun ei.

Piața taur care s-a încheiat anul trecut a fost similară cu cea din anii 1990, cu o participare ridicată a segmentului de retail, o creștere accelerată a P/E și o neprofitabilitate larg răspândită în rândul celor mai performante companii listate.


„Considerăm o capitulare ca o mișcare asociată cu un sentiment de panică care implică o reancorare a așteptărilor, analiștii reducând în mod agresiv previziunile, și o creștere a volatilității. În ultimii 100 de ani, capitulările s-au produs, în general, în același timp cu declinul pieței”, spun ei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: