sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 iunie, 2022

Trecerea economiei românești la nivelul următor, într-unul din cele mai propice momente din economia europeană, are nevoie de mobilizarea tuturor resurselor financiare de care poate dispune România. Nu sunt puține soluțiile de atragere și mobilizare a capitalurilor.

La Conferința CDG ”Finanțarea dezvoltării” organizată marți, 7 iunie, CursDeGuvernare a încercat să facă un inventar al acestor resurse, adunând în jurul mesei de discuție unele din cele mai potrivite voci, care să arate direcțiile în care ar trebui să ne uităm. Îți prezentăm mai jos cele mai importante declarații ale lui Radu HANGA, Președintele Consiliului de Administrație, Bursa de Valori București reieșite din discuție.

Cele mai importante declarații:

  • Cred că soluția este parteneriatul public-privat. Atunci când vorbești despre parteneriat public-privat și atunci când vorbești despre lucruri pe care le poate face împreună cu capitalul privat, cel mai important lucru este predictibilitatea, credibilitatea și abilitatea de a construi un proiect pe termen lung pentru că PPP-urile sunt în general pe proiecte mari de infrastructură care se derulează pe termen lung și care cer stabilitatea și predictibilitate.
  • Eu cred foarte mult în procesul nostru de creștere ca și țară. Companiile trebuie să parcurgă un anumit traseu. În primul rând trebuie să se dezvolte local, să aibă o masă pe care să se dezvolte, să-și construiască modelul de business, după care să aibă o platformă prin care să-l poată extindă la nivel regional. Mă bucur să văd că noi construim acum o istorie. Trebuie să fim conștienți de punctul din care am plecat ș să recunoaștem că am făcut pași mari ca și țară și vedem jucători precum eMAG, FAN Courier, Banca Transilvania, companii care au reușit crescând din mediul local să devină jucători importanți aici și să se extindă după aceea la nivel regional.
  • Ceea ce ne scoate pe noi în evidență dacă ne uităm în context regional este low-equity level – capitalizarea scăzută a companiilor românești. Dacă ne uităm la capacitatea de dezvoltare a companiilor locale, atât la nivel național, cât și la nivel de regiune, prin extindere, este foarte important ca ele să aibă acces la capital.
  • BVB este platforma care asigură finanțarea pentru companiile locale, este o platformă pe care pot să se dezvolte, pot să acceseze capital și să se extindă local și regional.
  • Pentru ca asta să se întâmple sunt importante două componente. În primul rând accesibilitatea, disponibilitatea capitalului și aici dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în România în ultimii zece ani vedem pe de o parte dezvoltând-se foarte frumos ecosistemul de venture capital, privat equity, zona de fonduri de investiții mai micuțe, mai dinamice care finanțează companii în afara pieței, aflate într-un stadiu incipient de dezvoltare. Vedem aici apărând jucători noi în fiecare an.
  • Vedem că inclusiv în PNRR este un buget, un fond de fonduri de 400 de milioane de euro, care va fi derulat prin intermediul Fondului European de Investiții și care va aloca capital către fonduri locale care vor deveni sursă de capital pentru companiile locale. Mă aștept ca trendul acesta de creștere a cantității de capital disponibil pentru piața locală să crească. Zona aceasta este zona de pre-IPO, zona de capital disponibil pentru companiile care nu merg către piața publică sau sunt înainte de a merge către piața publică.
  • Dacă ne uităm la aria companiilor aflate într-un stadiu mai avansat de dezvoltat, aici mă bucur să văd ce se întâmplă în jurul BVB. 2021, un an record din punct de vedere al companiilor listate, dacă ne uităm două componente sunt importante dacă vrem să măsurăm evoluția ei: interesul companiilor de a se lista și interesul investitorilor de a investi în companiile care se listează. Avem două măsuri: numărul de companii care vin și numărul de investitori. Dacă ne uităm la prima vedem an record în 2021, cu 23 de companii listate, peste 40 de emisiuni de obligațiuni în valoare de aproape două miliarde de euro, creșterea a fost semnificativă față de anii precedenți. Ca și număr de companii listate sau număr de obligațiuni am depășit totalul celor șase ani de dinainte. Vedem o creștere puternică a interesului companiilor de a veni către bursă. Pe partea de investitori vedem o evoluție foarte încurajatoare. Dacă în 2020 eram în zona a 60 de mii de investitori, la sfârșitul trimestrului întâi din 2022 ne apropiem de 90 de mii de investitori. Trendul de creștere este accelerat, între 5% și 10% în fiecare trimestru.
  • Un alt aspect important dat de creșterea numărului de investitori este creșterea vizibilității. Eu cred că lucrurile se leagă atunci când vorbești de finanțarea prin bursă. Pe de o parte este vorba despre acces la capital, dar și de poziționare. O companie care accesează o piață de capital devine o companie publică, mai vizibilă și aceasta o ajută nu doar din punct de vedere al accesului la capital, dar și din punct de vedere al poziționării, al promovării businessului. Te leagă mai bine de ecosistemul local. Îți dă vizibilitate, acces la media, te ajută să te dezvolți. Această vizibilitate este valabilă la nivel local, dar și internațional.
  • În urmă cu doi ani am fost promovați la statutul de piață emergentă de către FTSE Rusell și avem acum șase companii prezente în All Cap index și mai avem șase companii în indicele pentru Micro Cap.
  • Vedem evoluții bune din partea MSCI. Acolo încă suntem la statutul de piață de frontieră. Monitorizăm evoluțiile. Îndeplinim ca și piață toate criterii calitative pentru a fi promovați la statutul de piața emergentă. Începând cu trimestrul trecut avem și a treia companie, Romgaz, care îndeplinește criteriile de capitalizare cerute de Morgan Stanley. Independent de listarea Hidroelectrica, suntem aproape de momentul promovării la statutul de piață emergentă și de către Morgan Stanley. Uitându-ne la ceea ce se întâmplă în ultima perioadă legat de listarea Hidroelectrica prin vânzarea pachetului deținut de Fondul Proprietatea, credem că toate aceste lucruri ne aduc mult mai aproape de obiectivul acesta.
  • Deschide accesul companiilor românești către o altă categorie de investitori, către un pool mult mai semnificativ de capital. Nu se referă doar la BVB, promovarea la statutul de piață emergentă se va răsfrânge pozitiv asupra României, asupra percepției pe care investitorii o au asupra României ca piață.
  • Eu pun reflectorul pe partea de oportunități. Cred că în contextul global actual în care discutăm tot mai mult de localizare, de de-globalizare, de near-shoring, este foarte important că vedem lucrurile mișcându-se la noi. E foarte important să facem lucrurile să meargă mai bine la noi acasă.
  • Eu cred că accentul pe care îl punem pe educație financiare sau pe lipsa ei este unul dintre dezavantajele pe care le avem. Se promovează ideea că investiția pe piața de capital este ceva pentru care trebuie să te pregătești, trebuie să studiezi, investiția presupune riscuri. Se pune accentul pe cât de mult timp trebuie să îți aloci pentru a învăța. Pe de altă parte, dacă te uiți pe termen lung vezi că investiția simplă în acțiuni, aceea prin care replici un indice, faci o alocare pasivă în fiecare lună, istoria ne arată că generează randamente pe termen lung. Eu cred că ar fi mai util dacă ne-am concentra discursul pe a pune în evidență avantajele investiției. Investiția poate fi simplă.
  • Eu cred că ne-ar ajuta dacă ne-am simplifica discursul, dacă am spune că investiția la Bursă poate fi simplă. Altfel, oamenii vor spune că e complicat, că trebuie să ia să studieze companii, multiplii, să facă un doctorat în economie. Pe de altă parte pot să investesc în criptomonede, unde sunt atâția băieți care îmi spun că se dublează banii într-un an, doi. Pe termen lung va fi păgubos.
  • Ce e important pentru bursă este să fie o imagine, o replică a economiei locale. Ei își doresc să aibă o paletă cât mai largă de oportunități de investiții și care să reflecte până la urmă cât mai bine sectoarele care se mișcă, sectoarele importante.
  • Noi le putem arăta antreprenorilor cu ce poate ajuta piața de capital creșterea, dezvoltarea unei companii. Avem 23 de companii care s-au listat anul trecut. Avem 10 companii care s-au listat anul acesta. Avem șapte companii de tehnologie care s-au listat. Vedem zona de agricultură venind către bursă. Vedem companiile că apreciază nu doar accesul la capital ci imaginea pe care o creează bursa. Bursa are la rândul ei o imagine bună datorită companiilor listate deja.
  • S-a adunat lichiditate în România, sunt bani disponibili pentru a face investiții. Depozitele au crescut cu 10% pe an în ultimii ani. Capitalul e mult mai accesibil și avantajele bursei sunt percepute tot mai mult.

Conferința integrală:

Parteneri:

Biriș Goran SPARL, Bursa de Valori București – BVB, Regina Maria

Parteneri de comunicare:


Nationala a Exportatorilor Si Importatorilor Din Romania | APAR Asociatia pentru Antreprenoriat din Romania | Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) | Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce | BRCC (British Romanian Chamber of Commerce) | Camera de Comert Bilaterala Eleno-Romana – HRCC | Confederația Patronală Concordia | Project-E


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: