17 septembrie, 2022

Directorii executivi ai companiilor listate la Bursă au, preponderent, un salariu fix ce variază între 72.417 lei (aproximativ 14.480 euro) şi 2,19 milioane de lei pe an (aproximativ 437.750 euro), adică între 1.200 euro şi 36.480 de euro pe lună, conform unei analize a KPMG România.

Conform „Studiului privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi şi a membrilor Consiliilor de Administraţie din cadrul companiilor listate”, directorii financiari încasează între 162.043 lei (aproximativ 32.410 de euro) şi 1,37 milioane lei (aproximativ 274.060 euro) pe an, undeva între 2.700 şi 22.840 de euro pe lună – o retribuţie anuală între 40% şi 100% din salariul unui director executiv.

 În ceea ce privește directorii non-executivi sau financiari, jumătate încasează un salariu mai mare decât cel al unui director financiar, iar jumătate mai mic.


De asemenea, analiza KPMG arată că doar jumătate dintre companiile listate la Bursă acordă o formă de compensație variabilă, aceasta nedepășind o treime din totalul remunerației anuale, în general.

Anul 2022 a marcat o premieră în istoria companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti: remuneraţiile primite de conducătorii companiilor listate au devenit publice, conform unei Legi ce transpunea o Directivă europeană intrată în vigoare în august 2021.

Potrivit informaţiilor publice analizate, companiile care fac parte din BET (cele mai tranzacţionate companii de pe Bursă) ocupă prima jumătate a clasamentului iar totalul remuneraţiei fixe primite de un director executiv (CEO) din aceste companii reprezintă o treime (33%) din totalul remuneraţiei tuturor celorlalte companii.

Unde sunt cele mai mari salarii

Dacă raportăm remunerația fixă anuală primită de directorii executivi la dimensiunea companiei, observăm că există o corelare directă între salariul CEO și mărimea companiei – salariul crește odată cu creștere dimensiunii companiei.


Există, însă, și câteva situații excepționale de companii care plătesc o remunerație fixă anuală mică comparativ cu dimensiunea companiei (496.830 lei – 99.367 euro, versus venituri anuale ale companiei de 29.738.633.465 lei – 5,9 miliarde euro), în timp ce altele își răsplătesc directorii cu sume mari prin raportare la dimensiunea companiei (1.386.348 lei – peste 277.000 de euro, versus venituri anuale ale companiei de 70.053.713 lei – puțin peste 14 milioane de euro).

Studiul privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi și a membrilor Consiliilor de Administrație din cadrul companiilor listate mai arată că doar jumătate dintre companiile listate la Bursă acordă o formă de compensație variabilă și, în aceste cazuri, aceasta nu depășește 30% din totalul remunerației anuale, în general.

Cât câștigă directorii financiari

În ceea ce îi privește pe directorii financiari, salariul fix anual al unui CFO variază între 162.043 lei (32.410 euro) pe an și 1.370.313 lei (274.060 euro) pe an.

Ca în cazul CEO, directorii financiari ai companiilor din BET (cele mai tranzacționate companii) primesc retribuții fixe ce îi poziționează în jumătatea de sus a clasamentului.

De asemenea, remunerația fixă anuală primită de directorii financiari ai companiilor parte din BET reprezintă mai bine de jumătate (aprox 51%) din totalul remunerației tuturor CFO din toate companiile analizate.

Dacă raportăm remunerația fixă anuală primită de CFO la dimensiunea companiei (exprimată prin totalul veniturilor înregistrate în perioada de referință, anul 2021), se poate oberva și în acest caz că există o tendință ascendentă și o corelare între salariul CFO și mărimea companiei (salariul crește o dată cu dimensiunea companiei).

Și în cazul CFO există câteva situații excepționale: există companii care plătesc o remunerație fixă anuală mică raportat la dimensiunea companiei, dar și un agent economic care își plătește CFO cu o remunerație fixă anuală mare comparativ cu dimensiunea companiei (779.145 lei – 156.000 de euro, versus venituri anuale per companie de 68.882.181 lei– 13,7  mil. euro).

Și în acest caz (cu o excepție), companiile din BET plătesc o remunerație fixă anuală catre CFO corelată sau chiar redusă, comparativ cu dimensiunea companiei.

CEO vs CFO

Cât privește remunerația fixă anuală primită de un CFO versus cea primită de un CEO, din analiza noastră rezultă că remunerația fixă anuală a unui CFO reprezintă între 40% și 100% din remunerația fixă anuală a unui CEO. Mediana este 67%, iar, în trei companii, remunerația fixă anuală primită de CFO este egală cu cea a unui CEO (două dintre aceste companii fac parte din indicele BET).

Totodată, studiul KPMG arată că există 17 directori financiari (CFO) care au primit o formă de remunerație variabilă în 2021. În toate cazurile (cu o singură excepție), remunerația fixă reprezintă minim 50% din totalul remunerației (mediana este 72%).

Cât privește procentul remunerației variabile din remunerația fixă, sumele sunt foarte diferite, dar trei companii acordă remunerație variabilă în același cuantum cu remunerația fixă anuală.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: