marți

14 mai, 2024

8 ianuarie, 2016

rectificare-bugetara-300x169Veniturile colectate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-au ridicat la 196,2 miliarde de lei în 2015, în creștere cu 8%, respectiv 13,7 miliarde de lei față de 2014.

Raportat la programul inițial de încasări, gradul de realizare a fost de 104%, pe fondul unei mai bune colectări a categoriilor de impozite afectate de fenomenul evaziunii fiscale, transmite ANAF.

”Creșterea consistentă a colectării este rezultatul direct al presiunii exercitate pe creșterea conformării voluntare atât de către inspectorii antifraudă în zona vânzării cu amanuntul și a comerțului engros (în special zona engros), precum și de către activitatea de inspecție fiscală. Creșterea conformării voluntare din zonele cu categorii de contribuabili recunoscute pentru comportamentul fiscal de tip evazionist se datorează reducerii drastice a lanțurilor de firme de tip <<fantomă>>”, se arată în comunicatul Fiscului.


La bugetul de stat s-au încasat 136,9 miliarde de lei, cu 13,7 miliarde de lei mai mult decât în 2014. Veniturile colectate din impozitul pe profit au însumat 13,7 miliarde de lei (+13%), cele din impozitul pe venit 26,1 miliarde de lei (+12%), cele din TVA 57 de miliarde de lei (+12%), iar cele din accize 25,9 miliarde de lei (+8%).

La bugetul fondului național unic pentru asigurări de sănătate s-au raportat încasări de 21 de miliarde de lei (+11%), la bugetul asigurărilor sociale de stat 36,6 miliarde de lei (-6%), iar la bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj 1,6 miliarde de lei (+11%).

Gelu Ștefan Diaconu, președintele ANAF, a precizat că în maximum doi ani, România va avea un decalaj fiscal sub media UE.

”În 2016, vom rămâne consecvenți principiului <<toleranță zero la evaziune>>, pentru că unul dintre scopurile noastre principale este de a asigura în continuare resursele necesare pentru a susține o politică fiscală relaxată care să conducă la prosperitatea mediului de afaceri”, a declarat Diaconu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: