vineri

29 martie, 2024

12 aprilie, 2016

Dragos-Doros-KPMGAgenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a solicitat Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație date referitoare la Panama Papers, a anunțat, marți, șeful instituției, Dragoș Doroș (foto), în cadrul Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților

„În prezent ANAF a inițiat demersuri pentru obținerea datelor și acestea vor fi analizate. Prelucrarea se va face cu respectarea confidențialității specifice secretului fiscal. Încercăm să obținem sprijinul și altor instituții din România”, a spus deputaților Dragoș Doroș.

El a reamintit că la ANAF s-a înființat un grup de lucru care are ca atribuții verificarea datelor care privesc cetățeni români cu conturi în Panama.


„La nivelul ANAF suntem în situația în care avem un grup de lucru care are atribuții pe verificarea, analizarea și coordonarea unitară la nivelul Agenției. Se evaluează necesarul logistic având în vedere cantitatea datelor. Am făcut o cerere oficială către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație să ne fie pusă la dispoziție baza de date. În același timp investigăm toate sursele de pe internet sau din alte surse. Avem în vedere implicațiile fiscale și de altă natură”, a afirmat oficialul ANAF.

Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic Panama Papers, anunțau duminică publicațiile Le Monde și Le Soir.

Potrivit Le Soir, este cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde vorbește despre cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.

Ancheta, coordonată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), este semnificativă nu doar prin numărul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci și prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că ”șocul este planetar”.


În centrul acestei ”pânze de păianjen” se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor.

Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată drept unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: