Ministerul Justiției a transmis autorităților judiciare din Madagascar documentele necesare pentru extrădarea fostului primar al Constanței Radu Mazăre, a anunțat, luni, ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall.
Tot luni, la ora 09.00, dosarul a fost înregistrat la Ministerul Justiției din Madagascar, a explicat minstrul interimar:
La ora 8.00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9.00 dosarul a fost predat autorităţilor din Madagascar.
Dosarul cuprinde cererea de extrădare precum şi toate datele.
După cum știți, măsura arestării provizorii a fost dispusă de autoritățile din Madagascar pe o perioadă de 6 zile. Colegii mei au reușit să pregătească dosarul în doar 48 de ore.
Dosarul complet de extrădare a fost sigilat de mine personal pe 11 mai, iar ulterior a fost predat Ministerul de Externe și apoi autorităților din Madagascar.
Dosarul a fost primit deja de ministerul Justiției din Madagscar a mai anunțat ea: „Biroul Interpol a confirmat că a fost primită întreaga documentație. Aceste documente au fost predate personal în această dimineață, avem și confirmarea de primire reprezentanțiilor Ministerului Justiției și de Externe din Madagascar. Rămânem în contact cu autoritățile din Madagascar pentru orice informații vor mai fi necesare”.
Reamintim că luni era ultima zi în care Ministerul Justiției trebuia să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar.
Curtea de Apel București a expediat abia vineri, către Ministerul Justiției, documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall anunțând că sunt 600 de pagini de tradus.
Ministrul a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.
Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru Europa Liberă, că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.
Fostul edil al Constanței are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.