Infracțiunile de viol, răpire sau trafic de persoane ar trebui să fie imprescriptibile, în opinia ministrului Justiției, Ana Birchall, care a făcut un apel pentru propuneri de modificare legislativă în acest sens.
„Consider că asemenea infracțiuni ar trebui să fie imprescriptibile (infracțiunile grave – n.r.). Nu vreau să pară că voi impune eu această soluție de modificare legislativă, este o părere a mea. Așa cum avem infracțiunile de omor ca fiind imprescriptibile, eu consider că și acest gen de infracțiuni, violul, răpire, trafic de persoane și altele, exploatarea minorilor, de exemplu, trebuie să fie imprescriptibile”, a declarat Ana Birchall, miercuri dimineață, citată de Mediafax.
Ideea a fost deja lansată în câteva discuții purtate de ministru și la Ministerul Justiției se așteaptă acum propuneri pentru o eventuală modificare a legislației, din partea tuturor celor interesați de subiect, nu doar a magistraților:
Orice măsură legislativă este important să fie luată prin consultarea nu numai a celor care sunt în sistemul judiciar, vorbind aici de instituții sau de asociații profesionale, dar și de fiecare cetățean, pentru că pe mine mă interesează să asigurăm domnia legii, este un principiu de la care nu o să fac niciodată rabat.
Anularea prescripției pentru asemenea fapte grave, ar fi exact opusul poziției PSD din momentul discutării codurilor penale, care dorea clasarea tuturor cauzelor cu autor necunoscut mai vechi de un an.
Un amendament propus în acel moment la Codul de procedură penală stabilea, la articolul 305, aliniatul 1 indice 1:
În termen de maximum un an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă, organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune această măsură, fie la clasarea cauzei.
Variantele modificate ale codurilor au fost însă declarate neconstituționale de către CCR, așa încât amendamentul nu a intrat în vigoare.