cursdeguvernare

marți

3 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Amnistia fiscală: Guvernul speră să obțină 9 mld. lei la buget. Cum va funcționa

3 septembrie, 2024

Guvernul estimează că amnistia fiscală propusă va duce la colectarea la 10-15% din creanțele restante, respectiv 9 miliarde de lei, reiese din proiectul pus în dezbatere publică.

Amnistia fiscală va da posibilitatea persoanelor fizice, inclusiv celor care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesiile liberale, să beneficieze de ștergerea a 50% din datoria principală și a 100% din accesorii (dobânzi și penalități), dacă datoria lor este de până la 5.000 de lei și plătesc 50% din principal. Dacă datoria depășește 5.000 de lei, vor putea beneficia de ștergerea a 25% din datoria principală și 100% din accesorii, potrivit proiectului pus în dezbatere de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Companiile vor putea beneficia de ștergerea integrală a accesoriilor dacă plătesc datoria inițială, iar companiile care sunt contribuabili bun-platnici vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi), se mai arată în document.

10% din PIB – valoarea restanțelor la bugetul public


Soldul creanțelor neîncasate la bugetul de stat se ridica, la jumătatea anului, la 175,3 miliarde de lei, aproape 10% din PIB. La acesta se adaugă creanțe de 21,9 miliarde de lei la nivelul bugetelor locale, de 4 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (pensiile public), 2,1 miliarde de lei la fondul de șomaj și 7,9 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Guvernul admite totuși că recuperarea integrală a acestor sume este imposibilă.

”Din totalul sumei 175.287.456.628,91 lei a fost identificată după eliminarea contribuabililor cu aflați în inactivitate, insolvență, faliment sau alte cauze suma de 71,8 miliarde de lei, respectiv 40,98% din total creanțe neîncasate ca fiind creanțe cu potențial de valorificare la bugetul general consolidat”, se arată în nota de fundamentare.

Calcul: De la 175,3 miliarde (im)posibile la 9 probabile

Situația actuală a volumului creanțelor bugetare neîncasate la bugetul general consolidat cu potențial de valorificare indică o valoare a creanțelor bugetare care nu au fost încasate la termenele scadente în valoare de 71,8 miliarde de lei, respectiv 4,06% din PIB din care

  • 60,5 miliarde de lei provin din debitele principale în timp ce 11,3 miliarde de lei provin din determinarea accesoriilor potrivit prevederilor legale în vigoare.

Din suma de 71,8 miliarde de lei suma de 8,2 miliarde de lei reprezentând sume care provin din hotărâri penale definitive nu se iau în calcul pentru determinarea valorii creanțelor posibil de recuperat astfel încât soldul net al acestora devine 63,6 miliarde de lei.

Potrivit datelor din tabelul de mai jos reiese că un număr de 330.735 de contribuabili persoane juridice înregistrează debite restante în valoare de 32,6 miliarde de lei în timp ce un număr de 848.705 contribuabili persoane fizice înregistrează debite restante în valoare de 39,2 miliarde de lei.

În același timp un număr de 558.408 contribuabili persoane juridice au achitate datoriile față de bugetul general consolidat.

Tabelul 1: Situația creanțelor cu potențial de valorificare la bugetul general consolidat

Din analiza creanțelor cu potențial de valorificare pentru persoane juridice reiese că o valoare de 13,4 miliarde de lei sunt creanțe au termen scadent sub 1 an în timp 7,6 miliarde de lei reprezintă creanțe bugetare cu termen scadent între 1-3 ani ceea ce indică faptul că lipsa lichidităților companiilor într-un context macroeconomic cu o creștere economică în jur de 0,1% din PIB stă la baza creanțelor neîncasate și înregistrate la nivelul bugetului general consolidat.

Tabelul 2: Situația creanțelor neîncasate la 31.08.2024 persoane juridice

Totodată pentru persoanele fizice situația creanțelor neîncasate este prezentată în tabelul 3 din care reiese faptul că valoarea creanțelor neîncasate sub un an este de 4,2 miliarde de lei în timp ce valoarea creanțelor cu termen scadent între 1-3 ani este de 8,3 miliarde de lei, ceea ce indică faptul că ”și în situația persoanelor fizice un număr de 848.705 din lipsa de lichidități în context macroeconomic cu o creștere economică în jur de 0,1% din PIB stă la baza creanțelor neîncasate și înregistrate la nivelul bugetului general consolidat”, explică reprezentanții MFP.

Tabelul 3: Situația creanțelor neîncasate la 31.08.2024 persoane fizice

”Concluzia este că evoluția creanțelor neîncasate la bugetul general consolidat pe categorii de persoane fizice și juridice indică faptul că este nevoie de măsuri de sprijin pentru a asigura îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare ca alternativă pentru reducerea țintei de deficit bugetar în anul 2024 precum și pentru sprijini mediul de afaceri în achitarea datoriilor față de buget dar și de a asigura relansarea activității economice în România”, se arată în nota de fundamentare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: