cursdeguvernare

marți

3 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Amnistie fiscală: Datornicii care își plătesc restanțele bugetare până pe 24 noiembrie vor fi scutiți de plata dobânzilor și penalităților

2 septembrie, 2024

Contribuabilii care își vor achita restanțele bugetare până pe 25 noiembrie vor beneficia de amnistie fiscală, respectiv de anularea dobânzilor și penalităților aferente acestor datorii, a anunțat luni premierul Marcel Ciolacu, adăugând că executivul îi va răsplăti și pe contribuabilii buni-platnici, cu o bonificație de 3%.

„Azi va fi pus în transparență publică și actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până la data de 25 noiembrie. Luăm însă și o măsură în premieră după Revoluție: răsplătim și contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Astfel, de luna următoare ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Considerăm că este o formă cât mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară”, a declarat premierul la debutul ședinței de Guvern.

O amnistie fiscală similară a avut loc în 2019, în timpul Guvernului Dăncilă.


(Citiți și: ”Marea amnistie fiscală e pielea ursului din pădure: Doar 4 mld. lei pot fi recuperați din ”creanțele de 180 mld. lei” anunțate de premierul Ciolacu”)

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat marți, 27 august, că Ministerul Finanțelor pregătește un proiect de amnistie fiscală pentru firme și persoane fizice. Șeful Executivului a anunțat că sprijină acest proiect, care ar aduce la bugetul public o parte semnificativă din arieratele de 180 de miliarde de lei înregistrate de ANAF.

„Avem arierate de 180 de miliarde. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta toate arieratele. Evident că nu se pot colecta toate”, a spus premierul Marcel Ciolacu, într-o declarație care poate fi interpretată ca o glumă: realist, doar 2% din creanțele statului pot fi recuperate.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: