Comandanții ruși încep să resimtă presiunea neîndeplinirii misiunii de luptă în Ucraina și, în cea de-a șasea zi de război, au început să lovească nordul Ucrainei în ritm susținut, cu rachete balistice dar și cu bombe termobarice. Luptele cele mai grele se dau în nord, în apropierea Kievului, și în Harkov.
SUA au numărat marți peste 400 de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
În sud, forțele rebele din Dombas și armata rusiei din Crimeea sunt aproape să facă joncțiunea, localitatea Mariupol fiind supusă bombardamentelor masive.
Forțele ruse au lovit turnul televiziunii din Kiev, oprind emisia televiziunii naționale. Ministrul Apărării a asigurat că emisia va fi reluată în curând, cu mijloace tehnice alternative.
Ziua a șasea a debutat cu rapoarte despre un convoi blindat rusesc înaintând spre capitala Kiev. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de Maxar. Coloana nu înaintează în ritm susținut, probabil așteptând ca bombardamentele să paralizeze apărarea capitalei.
În fața acestui pericol iminent, președintele Zelenski a numit marți un comandant militar care să conducă apărarea Kiev. Apărarea capitalei va fi condusă de generalul Nikolai Zhernov, în colaborare cu primarul civil al orașului, fostul campion mondial la box la categoria grea Vitali Klitschko.
Rusia, acuzată de crime de război
Grupurile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe termobarice.
Bombele termobarice, printre altele, sunt interzise de convențiile internaționale.
(Citiți și: ”Live text/ Ziua a 6-a: 70 de militari ucraineni uciși după bombardamentul unei baze militare. Masiv convoi blindat amenință Kievul”)
Amnesty International și Human Rights Watch au spus că forțele ruse par să fi folosit muniții cu dispersie interzise pe scară largă, Amnesty acuzându-le că au atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în timp ce civilii s-au adăpostit în interior.
Spre seară, secretarul de stat Anthony Blinken a afirmat că, pe oră ce trece, se înmulțesc crimele comise de militarii ruși împotriva populației civile.
Miza asediului asupra Mariupol
Mii de militari ruși și luptători separatiști susținuți de Moscova încercă să captureze orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, de aproape o săptămână.
Mariupol se află într-o poziție cheie pe Marea Azov, despărțind forțele ruse din peninsula Crimeea anexată și trupele separatiste susținute de Moscova în estul Ucrainei. Dacă Moscova ar captura Mariupol, atunci poate stabili o punte terestră între forțele sale din sud-estul Ucrainei și Crimeea.
Mai important, orașul este și un port major și ar permite Rusiei să-și rezolve operațiuni logistice, cum ar fi aprovizionarea cu combustibili și muniții a mașinii sale de război.