Comisarii Gărzii de Mediu au fost anunțați de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) că trebuie să inițieze controalele și apoi să aplice amenzi pentru refuzul de branșarea la rețeaua publică de canalizare, acolo unde există așa ceva, scrie Adevărul.
În prima fază, primarii vor întocmi listele cu persoanele juridice și gospodăriile ce au toaleta în fundul curții, după care Garda de Mediu îi va amenda pe cei din listă care nu se conformează în trei luni de la primirea avertismentului.
Amenda este între 2.000 şi 4.000 de lei.
România riscă declanșarea procedurii de infringement pentru că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, care impune în unitățile administrative mai mari de 2.000 de locuitori ca toate gospodăriile să fie branşate la canalizare, acolo unde există acest sistem există.
În absența conformării, România riscă penalități de sute de mii de euro pe zi şi returnarea fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.
Branșarea costă între 1.200 de lei și 2.000 de lei, manoperă și materiale, pentru o distanţă de până la 10 metri faţă de reţeaua publică.
Veniturile medii din pensii ale unei gospodării din rural era în trimestrul al III-lea de anul trecut de numai 606,29 de lei, conform datelor INS.
De asemenea, în luna ianuarie a acestui an, în România existau peste un milion de persoane care primeau cel mult 222 de lei, indemnizație acordată de stat suplimentar, pentru a ajunge la valoarea de 640 de lei pensia minim garantată, așa-numita pensie socială.
Potrivit INS, doar 937 dintre localitățile din rural au canalizare publică, dintr-un total de 2.861 de comune și 12.957 sate.