miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2022

Într-o serie de mesaje postate în limba greacă pe rețeaua de socializare Twitter, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a amenințat direct pe greci să nu meargă prea departe cu poziția lor în Marea Egee, altfel „vor regreta”.

În acest context, Guvernul grec a cerut unitate națională față de un vecin ”imprevizibil”, în timp ce fostul premier Alexis Tsipras i-a răspuns lui Erdoğan în turcă, transmite Euractiv.

„Grecia își va proteja suveranitatea împotriva oricărei amenințări. Așadar, să se oprească provocările și să revenim la dialog pe baza dreptului internațional. Răspunsul la criza economică cu care ne confruntăm cu toții nu este naționalismul”, a scris principalul lider al opoziției din Grecia, fostul premier Alexis Tsipras.

Răspunsul MAE-ului elen


Ministerul grec de Externe a răspuns joi la ceea ce a numit tentativa Turciei de ”revizionism” în Marea Egee, după declarațiile succesive ale Ankarei punând sub semnul întrebării suveranitatea Greciei asupra mai multor insule din zonă, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a ”crește sensibilizarea publicului larg cu privire la revizionismul turc”, ministerul grec a publicat pe site-ul său o serie de hărți, cele mai vechi din 1923, care, potrivit acestuia, ”prezintă în mod frapant și convingător acțiunile și revendicările unilaterale și ilegale ale Turciei”.

Potrivit Atenei, Ankara a început în 1973 printr-o explorare „ilegală” a petrolului în nordul Mării Egee, înainte de a încerca, în anii 1980, ”uzurparea” zonei de salvare maritimă (SAR) administrată de Grecia, pentru ca, în anii 1990, să aducă în discuție insulele grecești nelocuite numindu-le ”zone gri”.

Înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor și într-un context de inflație galopantă în Turcia, președintele Recep Tayyip Erdoğan și alți înalți responsabili turci și-au înmulțit criticile la adresa Greciei, rivalul său regional, care și-a consolidat acordurile de apărare cu Franța și Statele Unite.


Joi seară, într-un mesaj pe Twitter scris în greacă, președintele turc și-a exprimat din nou furia față de Atena.

Amenințările lui Erdoğan

”Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de visele, retorica și acțiunile sale care riscă să conducă la rezultate pe care le va regreta, cum a fost cazul în urmă cu un secol”, a scris Erdogan, pe Twitter.

Anul acesta, grecii sărbătoresc 100 de ani de la ceea ce ei numesc „Catastrofa de la Smirna” (actualul oraș Izmir), când în 1922 un incendiu a devastat cartierele creștine și a determinat zeci de mii de greci să părăsească Asia Mică pentru Grecia continentală și insulele din Marea Egee.

Autoritățile turce au afirmat recent că vor suspenda viitoarele întâlniri bilaterale și au acuzat Grecia că poziționează trupe pe insulele Mării Egee, încălcând tratatele de pace semnate după Primul şi Al Doilea Război Mondial.

”Veniți-vă în fire”, a declarat șeful statului turc în cursul zilei de joi, într-o nouă salvă împotriva Greciei. ”Ar trebui să dezarmați insulele. Nu glumesc”, a adăugat el cu ocazia unui exercițiu militar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Atena răspunde că trupele sunt staționate pe aceste insule ca răspuns la prezența unor cazărmi militare, avioane și nave de debarcare turcești pe coasta opusă.

Ministerul grec de Externe a declarat joi că retorica turcă, pe lângă un memorandum controversat cu Libia și doctrina strategică a „patriei albastre” care revendică o mare parte a Mării Egee, constituie o încălcare a dreptului internațional și o amenințare la adresa păcii în regiune.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: