vineri

20 mai, 2022

Recep Tayyip Erdogan nu susține aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2022

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „greșeală”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Şeful statului turc a explicat în faţa presei locale, potrivit Bloomberg, că „nu vrea să se repete aceeaşi greșeală ca cea comisă prin aderarea Greciei”. El a acuzat Suedia şi Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”.

„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.


„În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Finlanda a anuNATO, fiind așteptat ca Suedia să facă un anunț similar săptămâna viitoare. Invazia Rusiei în Ucraina a determinat cele două state nordice să își regândească strategiile de securitate, opțiunea NATO bucurându-se de o susținere populară fără precedent în cele două state.

Decizia privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată în unanimitate de către țările membre.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: