Camera de Comerț Americană în Romania- AmCham Romania, în numele comunității de afaceri pe care o reprezintă – peste 430 de companii americane, internaționale și românești- respinge acuzațiile tendențiose lansate în spațiul public la adresa companiilor multinaționle și a angajaților acestora.
Un comunicat de presă al organizației emis joi precizează:
”De 25 de ani, AmCham Romania reprezintă în dialogul cu autoritățile depotrivă companii mari și companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei românești prin investițiile cumulate de peste 22 miliarde USD și prin cele peste 250.000 de locuri de muncă create în țara noastră.
Sectorul privat, prin eficiența investițiilor și prin valoarea adăugată inclusiv în ce privește dezvoltarea capitalului uman, a pus România pe harta globală a investițiilor și este cel mai important contributor la bugetul de stat, susținând în același timp cu dedicare, prin activități caritabile, nevoi societale de amploare.
Facem apel la responsabilitate deopotrivă în declarații și acțiuni, din partea decidenților și a celor aflați în funcții publice și la încetarea discriminării românilor în funcție de angajator.
Considerăm că astfel de speculații crează un precedent periculos pentru democrația românească, cu accente de intimidare a mișcării civice și a sectorului privat, cu implicații negative la nivelul mediului de afaceri și al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum Președinția României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor.
Așa cum am punctat și cu alte ocazii, astfel de practici erodează încrederea în climatul investițional și alimentează fenomenul de emigrare, deja resimțit puternic de piața muncii, mutând în același timp atenția publică de la prioritățile și vulnerabilitățile prezente și viitoare ale României.
AmCham Romania semnalează de asemenea pericolul unor potențiale abuzuri de putere în relația stat-contribuabili, care pot rezulta dintr-o astfel de poziționare a decidenților.
AmCham Romania reafirmă că dreptul la libera exprimare a cetățenilor este un drept câștigat cu mare preț de generațiile anterioare, și care într-un stat european, membru al NATO, ar trebui garantat prin lege și respectat de autorități, în niciun caz blamat sau reprimat.
În continuare, AmCham Romania rămâne un partener de un partener de dialog de încredere și își exprimă disponibilitatea de a fi un contributor activ, prin expertiza acumulată în rândul membrilor, la procesul de modernizare si îmbunătățire a cadrului legislativ si fiscal din Romania și prin prin promovarea de recomandări și măsuri necesare pentru o dezvoltare economică sustenabilă.”