vineri

26 aprilie, 2024

22 octombrie, 2020

Controlarea spațiului cibernetic de către regimul comunist chinez, rus și de către state cu regim autoritar reprezintă cea mai mare amenințare la adresa existenței noastre, iar corporațiile și entitățile corupte din China comunistă, precum sunt Huawei, ZTE și altele, nu își au locul în România liberă și democratică, a declarat miercuri, potrivit HotNews, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Afirmațiile au fost făcute la conferința „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”, organizată de SRI.

Grupul chinez Huawei activează pe piața românească de telecomunicații din 2003. Subsidiara locală a grupului chinez este partenerul strategic al marilor operatori de servicii mobile și fixe din România: Vodafone, Orange, Telekom și RCS&RDS.


Huawei Technologies România a consemnat în 2019 o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, și un profit net de 57,3 milioane de lei.

„Apărarea spațiului cibernetic nu ține doar de apărarea rețelelor – se referă la formarea unor alianțe prin care să ne asigurăm că viețile noastre sunt și mai în siguranță. Am văzut cu ochii noștri cum atacurile cibernetice devastatoare, sponsorizate de diverse state, provoacă daune de miliarde de dolari în Europa, Asia și în cele două Americi. Inamicii noștri mobilizează amenințări din ce în ce mai sofisticate împotriva infrastructurii noastre critice, a economiei noastre și a cetățenilor noștri.

Politica noastră externă pe acest subiect este clară: împreună cu partenerii săi internaționali, Statele Unite vor promova conduita responsabilă a statului în spațiul cibernetic. În situațiile în care statele nu reușesc să se ridice la standardele respective, le vom trage la răspundere! Când facem acest lucru împreună cu Aliați loiali precum România, mesajul nostru devine mai puternic, iar prețul plătit de cei care acționează cu intenții maligne în spațiul cibernetic crește, inclusiv prin faptul că amenințarea punerii lor sub acuzare devine din ce în mai pregnantă”, a spus Ambasadorul SUA.

Zuckerman a subliniat că pandemia COVID-19 a pus la încercare reziliența rețelelor, în condițiile în care multe activități se fac online. Ambasadorul SUA susține că în acest context regimul comunist chinez ar fi încercat să fure date.


„Din nefericire, organizațiile infracționale s-au folosit de pandemie pentru a lansa noi atacuri cibernetice și escrocherii la adresa instituțiilor guvernamentale, a companiilor și a persoanelor fizice. Cei care acționează în spațiul cibernetic cu intenții maligne, inclusiv regimul comunist chinez, au încercat să fure date legate de drepturi de proprietate intelectuală și de sănătate publică, legate de vaccinuri, tratamente și testări. Nu vom sta cu brațele încrucișate cât timp infractorii din spațiul cibernetic și guvernele ostile încearcă să profite de pe urma acestei crize de sănătate publică.”, a acuzat Ambasadorul SUA.

Ambasadorul SUA a mai precizat că unul dintre cei mai puternici indicatori ai parteneriatului strategic cu România este cooperarea în materie de securitate a rețelelor 5G.
România a fost prima țară din lume care a semnat cu SUA un Memorandum 5G privind securitatea rețelelor de telecomunicații.

„Țări din întreaga Europă au urmat modelul României și conducerea Președintelui Iohannis și a Guvernului României în vederea protejării rețelelor 5G de furnizori care nu prezintă încredere și au risc ridicat, precum Huawei și ZTE. Statele Unite și Uniunea Europeană au sprijinit crearea unor cadre legale, cum ar fi Programul „Clean Network” și Setul de Instrumente al UE privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G (EU 5G Toolbox), pentru a proteja infrastructura 5G de furnizorii care prezintă risc ridicat. Având în vedere ramificațiile impactului tehnologiei 5G, nu putem permite inamicilor să aibă rețele superioare, acces facil la comunicațiile noastre și control asupra canalelor globale de distribuție digitală. Ne angajăm să dezvoltăm rețele „curate”, construite de companii responsabile care împărtășesc valorile noastre democratice.”, a mai declarat Andrei Zuckerman.

Nu este prima dată când Ambasadorul SUA aduce astfel de acuzații la adresa companiilor chineze, în contextul în care SUA și China sunt în plin război comercial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: