6 septembrie, 2017

Modificările din domeniul justiției trebuie să aibă scopul de a întări sistemul de drept și lupta împotriva corupției și să fie luate după consultări cu toate părțile, a declarat miercuri ambasadorul Regatului Unit în România, Paul Brummell, după încheierea întâlnirii cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Apreciem ce a făcut România în anii trecuți privind stabilirea sistemului de drept și lupta împotriva corupției. România are instituții foarte bune, ca DNA, care luptă împotriva corupției.

Modificările trebuie să aibă scopul de a întări sistemul de drept și lupta împotriva corupției, să fie luate după consultări cu toate părțile.


Importante nu sunt recomandările din partea noastră, important e ca toate părțile care au un rol să-și poată exprima un punct de vedere pentru a crea legislația nouă.

Ministrul Toader a explicat scopul modificărilor, a spus că este în curs examinarea cu părțile interesate, inclusiv la CSM, și că România vrea ca modificările propuse să ia în considerare și propunerile din MCV”, a declarat Paul Brummell.

Acesta a spus că cei doi oficiali au discutat trei subiecte:

  • colaborarea bilaterală între Marea Britanie și România în domeniul justiției civile
  • Brexit 
  • modificările sistemului judiciar în România

Întâlnirea de miercuri, cu ambasadorul Regatului Unit, vine după ce Tudorel Toader a discutat marți cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. La final, cei doi au emis un comunicat comun foarte succint.


Cele două întrevederi au avut loc într-un context foarte tensionat – contestarea în stradă a propunerilor lui Tudorel Toader de a reforma sistemul judiciar și declarațiile dure ale unor politicieni români referitoare la îngrijorările exprimate de Ambasada SUA și cea a Regatului Unit.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a cerut expulzarea ambasadorului SUA, președintele Senatului a acuzat ambasadele că sprijină Direcția Națională Anticorupție pentru că DNA decapitează capitalul autohton, lăsând loc liber pentru promovarea firmelor străine, iar Liviu Dragnea a comentat ironic toate criticile diplomaților, spunând că “în curând, or să ne interzică să gândim”.

Luni seara, înaintea întâlnirii cu Hans Klemm, minsitrul Toader a fost prezent în studioul Antenei 3, de unde a transmis un mesaj despre parametrii în care urma să se desfășoare întâlnire de marți dimineața:

“Poate că este îngrijorat de faptul că (…) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat. Şi atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem şi noi spre acelaşi standard de democraţie”.

Ministrul a făcut referire la un sistem cu totul diferit de cel european și a greșit fundamental referindu-se la procedura de numire a acestuia: președintele este cel care numește procurorul general, Senatul doar confirmând numirea. La noi, procurorul general este propus de ministrul de justiție, primește avizul de la CSM (aviz consultativ) și este numit de președintele statului.

Conform propunerii lui Tudorel Toader, din procedură va fi eliminat șeful statului – propunerea va fi făcută de ministru, iar CSM poate refuza o singură dată propunerea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: