Cei 30 de aliați ai NATO au semnat marți un protocol de aderare pentru Finlanda și Suedia, care le permite să se alăture alianței odată ce parlamentele statelor membre vor ratifica decizia, transmite Reuters.
Aderarea celor două state reprezintă cea mai semnificativă extindere a alianței de la mijlocul anilor 1990.
„Acesta este cu adevărat un moment istoric”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici”.
Protocolul permite ca Helsinki și Stockholm să participe la reuniunile NATO și le conferă, totodată, un acces mai mare la informații, dar nu presupune protecția conferită de clauza potrivit căreia un atac asupra unui stat NATO este un atac asupra alianței. Finalizarea procesului de aderare ar putea dura până la un an.
„Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră! Acum începe procesul de ratificare de către fiecare dintre aliați”, a declarat ministrul suedez de externe, Ann Linde pe Twitter. „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a ne asigura securitatea colectivă”, a spus ea.
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a avertizat joia trecută, la summitul NATO de la Madrid, că Finlanda și Suedia trebuie mai întâi să își respecte promisiunile făcute, altfel ratificarea nu va fi trimisă parlamentului turc.
După săptămâni de negocieri diplomatice, Erdogan și omologii săi finlandezi și suedezi au convenit asupra unei serii de măsuri de securitate care să permită celor două țări nordice să depășească vetoul turcesc pe care Ankara l-a impus în mai din cauza preocupărilor sale cu privire la terorism.
Potrivit memorandumului semnat, Finlanda și Suedia s-au angajat să nu sprijine grupările militante kurde PKK și YPG sau rețeaua clericului Fethullah Gulen din SUA, despre care Ankara spune că a organizat o tentativă de lovitură de stat în 2016 și pe care o etichetează drept o organizație teroristă cu acronimul FETO.