Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Madrid, în urma adoptării noului Concept Strategic al NATO, că România și-a îndeplinit toate obiectivele.
”Acest summit reprezintă una din cele mai semnificative reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce privește rezultatele pentru România. Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse și rezolvate în sensul solicitat și sperat de noi”, a spus șeful statului, în marja participării la Summitul NATO de la Madrid.
Cel mai însemnat obiectiv atins de România este consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Tot în premieră, Marea Neagră este menționată într-un Concept Strategic al NATO.
”Ca parte a întăririi posturii NATO pe Flancul Estic, se face referire la o prezență terestră substanțială și persistentă, la întărirea apărării aeriene și antirachetă, la pre-poziționarea de echipamente militare și îmbunătățirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte deosebit de importante pentru România. Acum, atât nordul, cât și sudul Flancului Estic au o structură similară, care se bazează pe prezența americană și Grupurile de Luptă, ceea ce asigură coerența posturii pe întregul Flanc, așa cum am cerut noi tot timpul”, a evidențiat șeful statului.
De asemenea, în cadrul discuțiilor de la summitul NATO s-a decis ca grupurile de luptă aliate, inclusiv cel din România, să poată fi trecute la nivelul de batalion, dacă va fi nevoie.
„Urmare a deciziilor aliate din aceste zile, grupul de luptă înființat în România poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este stabilit în prezent, la nivel de brigadă, dacă situația de securitate o va impune. Lucrăm îndeaproape cu Franța, care este națiune-cadru în această structură”, a spus șeful statului
El a adăugat că la Summitul NATO s-a decis ca grupurile de luptă să beneficieze de forțe de întărire precis alocate acestora și de pre-poziționări de echipamente, dar și de muniție.
În marja summitului, SUA au anunțat la rândul lor că intenționează să-și sporească prezența militară în Europa, iar în România ar urma să fie detașată o brigadă de 5.000 de soldați americani.
Președintele Iohannis a precizat că a prezentat aliaților măsurile adoptate în plan național, în special creșterea bugetului dedicat apărării de la 2% la 2,5% din PIB începând chiar cu anul viitor, arătând că România a fost printre cei care au susținut creșterea bugetului comun al Alianței.
***
Un răspuns
Mister Iohannis trebuie sa arate că majorarea aia de buget MApN nu va fi mâncată de creștere de salarii și pensi militare.
Slabe speranțe când însăși ministrul apărării declara cu mândrie și patriotism : ” ne vom obișnui cu rușii la Dunăre”.
Ulciorul nu merge de multe ori la apa. Deci grăbiți rezolvarea corvetelelor, a dronelelor anulate și în special cu dotarea infanteristului român cu arme standard NATO . Nu sovietic cum se practică în o veselie de 18 ani. Adică de când am fost primiți în NATO . Unde am promis multe și făcut extrem de puține.