vineri

26 aprilie, 2024

2 decembrie, 2021

Ambasadorul Japoniei la Beijing a fost convocat miercuri seara pentru o „întâlnire de urgenţă” cu șeful diplomației chineze, după ce fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe a declarat că nici ţara sa şi nici Statele Unite nu ar putea sta deoparte în cazul în care China ar ataca Taiwanul.

Asistenta ministrului chinez de externe Hua Chunying a calificat declaraţia lui Shinzo Abe drept „eronată” şi o încălcare a normelor de bază ale relaţiilor dintre China şi Japonia în cadrul întâlnirii cu ambasadorul japonez Shui Hideo, potrivit unui comunicat al ministerului de externe de la Beijing.

Afirmaţiile lui Abe „au contestat în mod deschis suveranitatea Chinei şi au oferit un sprijin neruşinat forţelor independentiste din Taiwan’, a spus Hua, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.


„China se opune cu hotărâre acestui lucru”, se spune în comunicat, care adaugă că tonul protestelor adresate Japoniei a fost unul dur.

Miercuri, în intervenţia sa la un forum virtual organizat de un think tank taiwanez, Shinzo Abe a spus că o invazie armată a Taiwanului ar reprezenta un pericol grav pentru Japonia.

Shinzo Abe, care a demisionat din funcţia de prim-ministru anul trecut, este şeful celei mai mari facţiuni din cadrul Partidului Liberal Democrat de guvernământ, în care îşi păstrează influenţa.

Reacții ale Beijingului după fiecare declarație de susținere a Taiwanului

China a redus oficial relaţiile diplomatice cu Lituania, luna trecută, în semn de protest față de decizia țării baltice de a permite Taiwanului să-și stabilească o ambasadă de facto la Vilnius.


”Guvernul chinez trebuie să reducă relaţiile diplomatice dintre cele două ţări (…) pentru a-şi proteja suveranitatea,precum şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, se arăta la momentul respectiv în comunicatul ministerului de externe de la Beijing.

Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania și-a început oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021, rupând cu tradiţia prin care aceste ambasade de facto erau denumite „birou de reprezentare al Taipei”.

Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul obişnuiesc să se numească „Birou de reprezentare al Taipeiului”, pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a declanşat o campanie de presiune din partea Chinei vizând să izoleze Taiwanul pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.

Separate politic începând din 1949, Taiwan şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: