duminică

21 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2021

China a redus oficial relaţiile diplomatice cu Lituania în semn de protest față de decizia țării baltice de a permite Taiwanul să-și stabilească o ambasadă de facto la Vilnius, a anunțat ministerul chinez de externe, citat de agențiile internaționale, transmite Agerpres.

”Guvernul chinez trebuie să reducă relaţiile diplomatice dintre cele două ţări (…) pentru a-şi proteja suveranitatea,precum şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, se arată în comunicatul ministerului de externe de la Beijing.

Lituania şi-a exprimat duminică ”regretul” vizavi de decizia Chinei de a reduce relațiile comerciale la nivel de ”însărcinat cu afaceri”.


„Lituania îşi reafirmă adeziunea la politica ‘o singură China’, dar în acelaşi timp are dreptul să-şi extindă cooperarea cu Taiwan”, inclusiv prin înfiinţarea de misiuni non-diplomatice, a indicat într-un comunicat MAE lituanian.

Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021, a anunţat joi Ministerul de Externe taiwanez, rupând cu tradiţia prin care aceste ambasade de facto erau denumite „birou de reprezentare al Taipei”.

Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul obişnuiesc să se numească „Birou de reprezentare al Taipeiului”, pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a declanşat o campanie de presiune din partea Chinei vizând să izoleze Taiwanul pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.


Separate politic începând din 1949, Taiwan şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: