21 iunie, 2011

Ambasada SUA în România a dat marţi publicităţii un comunicat în care critică decizia CCR cu privire la respingerea ca neconstitutionale a unor prevederi din proiectul de revizuire. Astfel, ambasadorukl mark Gitenstein, consideră că decizia Curţii blochează dreptul poporului de a decide,împiedică lupta împotriva corupţiei şi consolidarea justiţiei.

Comunicatul ambasadorului SUA în România:

Ambasada SUA este ingrijorata de hotararea Curtii Constitutionale cu privire la constitutionalitatea propunerilor de modificare a Constitutiei Romaniei. Dorinta autoritatilor romane de a consolida administrarea justitiei in Romania ca parte a luptei impotriva coruptiei este laudabila. Amendamentele la Constitutie care ar face posibila punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor obtinute in mod ilegal si ar limita imunitatea extinsa de care se bucura in prezent parlamentarii si ministrii, menite sa asigure alinierea la normele occidentale, joaca un rol esential in aceste eforturi.


Decizia Curtii constituie un obstacol in calea acestor eforturi si, in numele „drepturilor fundamentale”, rapeste poporului posibilitatea de a decide. Poporul roman ar trebui sa poata analiza liber aceste schimbari prin intermediul reprezentantilor alesi.

Intr-o republica democratica, modificarea Constitutiei nu ar trebui sa depinda de capriciile celor care detin temporar majoritatea; poporul ar trebui sa aiba puterea de a corecta erorile. De pilda, in SUA, pentru a schimba Constitutia si a indrepta o greseala a Curtii Supreme, este nevoie de o majoritate calificata a Congresului si a legislaturilor statelor. Fara aceasta procedura, nu ar fi fost posibila anularea cunoscutei decizii din cazul Dred Scott, din 1857, care legaliza sclavia in numele protejarii „drepturilor” proprietarilor albi de sclavi si care a avut un rol in declansarea Razboiului Civil. In SUA, nimeni, nici macar insasi Curtea Suprema, care a luat decizia, nu a pus la indoiala dreptul constitutional al Congresului de a adopta Amendamentele 13 si 14 la Constitutia SUA, care au anulat respectiva hotarare judecatoreasca.

Intelegem ca in Romania, Constitutia acorda Curtii Constitutionale autoritatea exceptionala de a bloca procesul de reformare a Constitutiei. In SUA, exista o traditie indelungata a „retinerii judecatoresti”, prin care judecatorii Curtii Supreme aleg sa nu isi exercite intreaga autoritate.

Felix Frankfurter, unul dintre cei mai importanti judecatori ai Curtii Supreme, a spus la un moment dat: „nu este datoria acestei curti sa emita politici. Ea trebuie sa arate o extrem de atenta consideratie fata de limitarile propriilor sale puteri, ceea ce impiedica aceasta instanta sa-si urmeze propriile idei cu privire la ceea ce este intelept si chibzuit. Aceasta retinere autoimpusa este esenta juramantului judecatoresc…” Poate ca o astfel de „retinere autoimpusa” ar fi fost potrivita in acest caz.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Reprezentantul complexului militar-industrial sa-si vada de libertatile cetatenilor SUA. Cainele moare de drum lung si Gitenstein de grija romanilor. Sau, pentru cotinuarea contractului Bechtel, trebuie sa-l apere pe cel care „temporar detine majoritatea”?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Reprezentantul complexului militar-industrial sa-si vada de libertatile cetatenilor SUA. Cainele moare de drum lung si Gitenstein de grija romanilor. Sau, pentru cotinuarea contractului Bechtel, trebuie sa-l apere pe cel care „temporar detine majoritatea”?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: