joi

28 martie, 2024

15 februarie, 2019

Ambasada SUA în România se declară dezamăgită să vadă o nouă încercare aparentă de discreditare a Laurei Codruța Kovesi și îi urează acesteia succes în competiția pentru postul de procuror-șef al Parchetului European (EPPO).

Mesajul vine după ce Laura Codruța Kovesi a fost chemată la nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, în calitate de suspect. Data audierii este vineri, ziua în care fosta șefă a DNA programase plecarea la Bruxelles pentru noua etapă din procedura alegerii procurorului – șef al EPPO.

Avem încredere în experienţa profesională a Laurei Codruţa Kovesi în România şi susţinem eforturile ei de a căuta oportunităţi profesionale în comunitatea internaţională. Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita. Îi urăm succes”, arată Ambasada SUA, într-un răspuns oferit G4Media legat de dosarul în care fosta șefă a DNA ar putea fi pusă sub urmărire penală vineri.


În citația trimisă de procurori nu sunt descrise faptele, apare doar numărul de dosar, dar, conform unor dezvăluiri făcute de publicații apropiate coaliției de guvernare, este vorba despre cazul aducerii în țară a fugarului Nicolae Popa, în 2011, condamnat pentru rolul jucat în afacerea FNI. Dosarul a fost inițiat după ce Sebastian Ghiță a fugit în Serbia.

Ancheta este instrumentată de noul parchet, contestat de Comisia de la Veneția

Dosarul este deschis la Secția pentru investigarea magistraților, înființată anul trecut. Comisia de la Veneția recomanda renunțarea la această structură, întrucât ea ar putea deveni un instrument pentru presiuni exercitate asupra magistraților, însă guvernanții nu au renunțat la acest proiect.

Forul internațional solicita parlamentarilor români să reconsidere înființarea unei secţii speciale și propunea ca alternativă folosirea unor procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente.

“Înființarea noii structuri a ridicat probleme și preocupări puternice, în special în ceea ce privește motivele existenței sale şi a impactului acesteia asupra independenței judecătorilor și procurorilor și asupra încrederii publicului în sistemul justiției penale și sistemul judiciar român”, au apreciat anul trecut experţii Comisiei de la Veneţia.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: