sâmbătă

27 aprilie, 2024

5 martie, 2024

Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns luni la un acord provizoriu Luni, Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu privind normele reînnoite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajele, pentru a crește siguranța și pentru a stimula economia circulară.

Noile măsuri prevăd ca toate ambalajele să fie reciclabile, minimizând prezența substanțelor nocive, reducând ambalajele inutile, stimulând economia circulară și reciclarea, menționează un comunicat al PE.

Calendarul reducerii ambalajelor

  • 5% până în 2030
  • 10% până în 2035
  • 15% până în 2040.

Ambalajele în UE urmează să fie reciclabile – începând din 2030 – şi să fie efectiv reciclate ”la scară mare” începând din 2035, pentru a încuraja o ascensiune a economiei circulare, anunţă într-un comunicat Parlamentul European.

Acest acord este necesar să fie confirmat în mod oficial de către Cei 27 şi de către Parlamentul European în plen, înainte de a intra în vigoare.

Mai puține ambalaje și restricționarea anumitor formate de ambalare

Potrivit acordului, anumite formate de ambalaje din plastic de unică folosință, vor fi interzise de la 1 ianuarie 2030:

  • ambalajele pentru fructe și legume proaspete neprocesate
  • ambalajele pentru alimente și băuturi consumate în cafenele și restaurante, porții individuale (de exemplu, condimente, sosuri, smântână, zahăr)
  • ambalajele pentru produsele de toaletă din hoteluri
  • ambalajele termocontractabile pentru valize, din aeroporturi
  • pungile de plastic foarte ușoare (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimentele vrac, pentru a ajuta la prevenirea risipei de alimente.

Alte măsuri convenite de PE și statele membre

Interzicerea folosirii substanțelor chimice „indestructibile”


Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății, Parlamentul a asigurat și introducerea unei interdicții privind utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile” (PFAS – substanțe alchil per- și polifluorurate) în ambalajele care vin în contact cu alimentele.

Încurajarea opțiunilor de reutilizare și reumplere pentru consumatori

  • Negociatorii au convenit să stabilească un obiectiv specific pentru ambalajele reutilizabile pentru băuturile alcoolice și nealcoolice (cu excepția laptelui, vinului, vinului aromatizat, băuturilor spirtoase) până în 2030 (cel puțin 10%).

  • Statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe în anumite condiții.

De asemenea

  • Distribuitorii finali de băuturi și alimente la pachet din sectorul alimentației ar fi obligați să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient.

  • De asemenea, ar trebui să depună eforturi pentru a oferi 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil până în 2030.

  • În plus, la cererea Parlamentului, statele membre sunt obligate să stimuleze restaurantele, cantinele, barurile, cafenelele și serviciile de catering pentru a servi apă de la robinet (acolo unde este disponibilă, gratuit sau la o taxă de serviciu redusă) într-un format reutilizabil sau reîncărcat.

Ambalaje reciclabile, o mai bună colectare și reciclare a deșeurilor

Negociatorii au convenit că toate ambalajele ar trebui să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări pentru lemn ușor, plută, material textil, cauciuc, ceramică, porțelan sau ceară.

Alte măsuri convenite includ:

  • obiective minime de conținut reciclat pentru orice parte din plastic a ambalajului;

  • obiective minime de reciclare în funcție de greutatea deșeurilor de ambalaje generate și cerințe sporite de reciclare;

  • 90% din recipientele de unică folosință pentru băuturi din plastic și metal (până la trei litri) să fie colectate separat până în 2029 (sisteme de depozit-retur).

Industria ambalajelor

  • În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde euro în UE, conform datelor PE.

  • Deșeurile sunt o sursă de deșeuri tot mai importantă, volumul acestora de la 66 de milioane de tone în 2009, la 84 de milioane de tone în 2021.

  • Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, o cifră ce va urca la 209 kg în 2030, în lipsa unor măsuri suplimentare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: