marți

20 februarie, 2024

22 noiembrie, 2023

Parlamentul și-a adoptat poziția cu privire la noile norme UE privind ambalajele, pentru a combate creșterea constantă a deșeurilor și pentru a stimula reutilizarea și reciclare.

Eurodeputații au aprobat miercuri mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE, cu 426 voturi pentru, 125 împotrivă și 74 abțineri. În acest moment, Parlamentul este pregătit să înceapă discuțiile cu guvernele UE cu privire la forma finală a legii, după ce Consiliul își va adopta poziția.

Reducerea ambalajelor, restricționarea anumitor tipuri și interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile”

Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse în regulament (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), deputații doresc să stabilească obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic (10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040).


Deputații doresc să interzică vânzarea de pungi din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa de alimente. Aceștia propun, de asemenea, să se restricționeze puternic utilizarea anumitor formate de ambalaje de unică folosință, cum ar fi ambalajele în miniatură ale hotelurilor pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi.

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, deputații solicită interzicerea utilizării așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

Încurajarea opțiunilor de reutilizare și reumplere pentru consumatori

Deputații propun clarificări cerințelor privind reutilizarea sau reumplerea ambalajelor. Distribuitorii finali de băuturi și alimente luate la pachet în sectorul serviciilor alimentare, cum ar fi hotelurile, restaurantele și cafenelele, ar trebui să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient.

O mai bună colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje

Noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări temporare, de exemplu pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară.


Deputații doresc ca țările UE să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, lemn, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) sunt colectate separat până în 2029.

Contextul relevant: fiecare european generează aproape 200 kg de deșeuri de ambalaje

În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde euro în UE. Este o sursă din ce în ce mai mare de deșeuri, totalul UE crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, cifră care se preconizează că va crește la 209 kg în 2030, fără măsuri suplimentare.

***

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: