duminică

14 iulie, 2024

17 septembrie, 2023

Regimurile militare din Mali, Burkina Faso şi Niger au semnat sâmbătă o cartă privind o alianţă defensivă, au anunţat la Bamako, capitala Mali, delegaţiile ministeriale din cele trei ţări.

„Carta din Liptako-Gourma” creează „Alianţa Statelor Sahelului” (AES), a scris pe X (fost Twitter), şeful juntei din Mali, Assimi Goita. Scopul său este „de a stabili o arhitectură de apărare colectivă şi asistenţă reciprocă”, a spus acesta, citat de Agerpres.

Carta prevede la art. 6 că „orice atac la suveranitatea şi integritatea teritoriului uneia sau mai multor părţi contractante va fi considerat ca o agresiune împotriva celorlalte părţi şi va angaja o datorie de asistenţă şi ajutor pentru toate părţile, individual sau colectiv, inclusiv utilizarea forţei armate pentru restabilirea şi asigurarea securităţii în zona acoperită de Alianţă”.

Alianța juntelor militare, pentru prevenirea unei intervenții în oricare dintre cele 3 țări membre


De la lovitura de stat din Niger din 26 iulie, Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) a menţinut o poziţie constantă: autorităţile militare trebuie să „restaureze imediat ordinea constituţională”, eliberându-l pe preşedintele demis Mohamed Bazoum şi reinstalându-l în funcţiile sale.

Organizaţia vest-africană a ameninţat în mod repetat cu intervenţia armată şi a impus sancţiuni economice grele Nigerului. Or, Burkina Faso şi Mali, state vecine, sunt de părere că o operaţiune militară împotriva ţării lor ar fi o „agresiune ilegală şi fără sens” şi au promis un „răspuns imediat” la orice agresiune.

„Această alianţă va fi o conjugare de eforturi militare, economice între cele trei ţări”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul apărării din Mali, Abdoulaye Diop. „Prioritatea noastră este lupta împotriva terorismului în cele trei ţări”, a adăugat el.

Regiunea Liptako-Gourma – frontalieră cu Mali, Burkina Faso şi Niger – a fost devastată de jihadism în ultimii ani. Mali şi Burkina Faso, conduse de militari care au ajuns la putere prin lovituri de stat în 2020 şi 2022, şi-au afişat rapid solidaritatea cu generalii de la Niamey după lovitura de stat din 26 iulie. Aceştia din urmă rămân inflexibili şi îl ţin prizonier pe preşedintele demis Mohamed Bazoum din 26 iulie, pe care intenţionează să-l judece pentru „înaltă trădare”.


În Niger, peste zece atacuri jihadiste au făcut mai mult de o sută de morţi, dintre care jumătate civili, începând cu 26 iulie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: