marți

16 iulie, 2024

12 iunie, 2024

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marţi că vor fi convocate alegerile parlamentare pentru data de 29 septembrie, la finalul mandatului de cinci ani al legislativului. Alegerile anticipate ar fi dus la pierderea unor mandate de parlamentari de către coaliţia aflată la putere.

Confruntarea la urne cu extrema dreaptă va avea loc aşadar la termenul cel mai îndepărtat permis de lege, după ce Partidul Libertăţii (FPO) a câştigat alegerile europarlamentare de duminică, deşi a obţinut cu doar un punct procentual mai mult decât Partidul Poporului (OVP) condus de Nehammer, scrie Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Sondajele de opinie creditează FPO cu un avans clar faţă de rivalii politici, în contextul lipsei de popularitate a actualului guvern de la Viena, marcat de o serie de crize – de la pandemia de COVID-19 la inflaţia mult peste media Uniunii Europene. Sunt aceleași sondaje ce anticipaseră o diferenţă mai mare decât cea consemnată până la urmă în favoarea formaţiunii anti-imigraţie la alegerile pentru Parlamentul European.


Cancelarul a scris pe platforma X că data alegerilor va fi oficializată miercuri în şedinţa de guvern.

Se încearcă diminuarea pierderilor în viitorul legislativ

Alegerile anticipate ar fi dus la pierderea unor mandate de parlamentari de către coaliţia aflată la putere. Reuters apreciază că ecologiştii şi conservatorii sunt aşadar „condamnaţi” să colaboreze până la toamnă, deşi au dezacorduri pe teme importante, cum ar fi imigraţia, şi au existat de mai multe ori speculaţii privind organizarea scrutinului legislativ mai devreme.

Aşteptările în acest sens au scăzut în ultimele luni, observă agenţia.

Duminică seara, după alegerile europarlamentare, când victoria FPO a devenit clară, Nehammer a declarat presei că garantează alegătorilor că „a înţeles mesajul”: „Există multă nemulţumire care s-a văzut astăzi”.


Pentru alegerile parlamentare, sondajele indică un scor de circa 30% pentru FPO, în timp ce OVP şi social-democraţii din opoziţie concurează pentru locul al doilea, cu procentaje în jur de 20%.

Ulterior, formarea unei coaliţii ar putea fi complicată, deoarece liderii tuturor celorlalte patru partide parlamentare au exclus alianţele cu liderul FPO, Herbert Kickl.

Până atunci, FPO are pretenţii în Uniunea Europeană: formaţiunea a cerut marţi să poată numi un comisar european pentru „reemigrare”, transmite AFP.

Secretarul general al partidului fondat de foşti nazişti, Christian Hafenecker, a declarat că în ultimele săptămâni de campanie a remarcat că „înainte de toate este nevoie de o politică rezonabilă privind migraţia, este nevoie de reemigrare”.

Termenul se referă de fapt la expulzarea în masă a străinilor şi la obligaţia celor care primesc cetăţenie de a se integra. Kickl a fost primul care a vorbit, în noiembrie anul trecut, de retragerea cetăţeniei austriece şi expulzarea celor care „refuză sistematic să se integreze”. Acest lucru este imposibil conform legislaţiei actuale.

Desemnarea comisarului european din partea Austriei este o prerogativă a guvernului, reaminteşte AFP. FPO a participat până acum la guvernare de trei ori, alături de social-democraţi şi de conservatori.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: