sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 martie, 2020

Alegătorii slovaci votează sâmbătă pentru reînnoirea componenţei parlamentului, cu speranţa reducerii corupţiei, imputată mai ales partidului populist de stânga aflat la guvernare Smer-SD. Scrutinul s-ar putea dovedi crucial pentru orientarea ţării, încă traumatizată de asasinarea jurnalistului anticorupţie Jan Kuciak în 2018, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La scrutin participă 25 de partide, dar, potrivit sondajelor, mai puţin de zece vor accede în parlament. Secţiile de vot vor rămâne deschise între orele 06.00 şi 21.00 GMT.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale Martina Kusnirova, ce ar fi fost ordonată de un om de afaceri cu legături cu mediul politic, a mobilizat opinia publică.


Majoritatea sondajelor indică faptul că Smer-SD, actualmente la putere, ar putea plăti un preţ greu, fiind plasat la egalitate cu OLaNO, un partid de opoziţie de centru-dreapta, care a făcut din lupta împotriva corupţiei principalul cuvânt de ordine.

Conform unui sondaj al institutului AKO-Focus, OLaNO chiar a depăşit Smer-SD cu 3,5% din intenţiile de vot.

Dublul asasinat a declanşat în 2018 mari proteste de stradă împotriva guvernului. Premierul Robert Fico a fost nevoit să demisioneze, lăsându-i postul unui apropiat, Peter Pellegrini.

Mişcarea de opinie a propulsat-o pe Zuzana Caputova, o avocată liberală şi militantă anticorupţie, puţin cunoscută, la preşedinţia ţării.


În opinia analistului politic Grigorij Maseznikov, asasinarea jurnalistului ‘a reconfigurat toată scena politică, cu apariţia unor noi partide liberale şi democratice care au obţinut imediat sprijin’. El consideră că ‘scenariul cel mai probabil este formarea unei coaliţii guvernamentale de centru-dreapta pro-democraţie din şase sau chiar şapte partide’.

Devenit milionar prin mijloace proprii, Ivan Matovic, fost patron de presă în vârstă de 46 de ani, a fondat OLaNO (Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente) în urmă cu 10 ani. El pare să fi galvanizat indignarea opiniei publice faţă de asasinarea lui Kuciak şi de corupţia la nivel înalt scoasă la iveală de anchetă. Matovici ar putea prelua şefia guvernului dacă va reuşi să unifice o opoziţie fragmentată.

Robert Fico, în continuare liderul Smer-SD, a exclus să formeze o coaliţie cu partidul de extremă dreapta LSNS (Slovacia Noastră) al lui Marian Kotleba. El a făcut totuşi cauză comună cu acesta în urmă cu câteva zile în parlament la votarea unei legi privind acordarea celei de-a 13-a pensii, măsură denunţată ca electoralistă de către adversarii săi.

LSNS, care se prezintă ca un partid anti-elite şi cu poziţii împotriva minorităţii rome, criticând ajutoarele sociale primite de aceasta, ar putea trimite între 10 şi 20 dintre membrii săi în viitorul parlament unicameral.

Liderul LSNS, Marian Kotleba, 42 de ani, fost guvernator al regiunii Banska Bystrica, este urmărit în justiţie pentru incitare la ură, dar acuzaţii similare nu s-au concretizat în trecut. Favorabil Rusiei şi ostil Uniunii Europene, Kotleba se pronunţă pentru ieşirea Slovaciei din NATO.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: