vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 aprilie, 2021

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat, joi, că imposibilitatea formării guvernului este o circumstanţă care justifică dizolvarea parlamentului, anunță Radio Chișinău.

Astfel, şefa statului, Maia Sandu, este în drept să semneze decretul de dizolvare a legislativului. Avizul este definitiv şi nu poate fi supus niciunei căi de atac.

La ședința de joi a Curții a participat și președinta Maia Sandu. Șefa statului susține că există circumstanțe constituționale pentru dizolvarea legislativului. Maia Sandu a declarat în plenul Înaltei Curți că este conștientă de faptul că desființarea Legislativului este o soluție care poate fi aplicată doar în ultimă instanță și din punctul său de vedere aceasta este ultima instanță.


„Sunt conștientă de faptul că dizolvarea parlamentului poate fi aplicată doar în ultimă instanță. Noi ne aflăm în această situație. Acest Parlament a refuzat să numească un guvern prin respingerea a cel puțin două candidaturi. Consider oportună declanșarea procedurii de dizolvare a Parlamentului. Alegerile sunt un element esențial al procesului democratic, cetățenii Republicii Moldova merită o guvernare stabilă și responsabilă”, a declarat Maia Sandu.

Reprezentantul Parlamentului Radu Radu a susținut, însă, că nu sunt întrunite condițiile necesare pentru dizolvarea legislativului. El consideră că era nevoie să fie desemnat un candidat pentru funcția de prim-ministru al majorității parlamentare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Niciuna dintre persoanele înaintate de majoritatea parlamentară formalizată nu a fost desemnată de președintele Republicii Moldova în calitatea de candidat pentru funcția de prim-ministru. Anume pentru astfel de cazuri, Curtea a reținut că atunci când nici un partid nu deține în parlament o majoritate absolută, președintele trebuie să consulte deputații nu doar pro-forma, ci să desemneze candidatul susținut de majoritate, chiar dacă partidul agreat de președinte nu face parte din majoritate”, a afirmat Radu Radu.

În timpul ședinței Curții Constituționale, susținători ai Partidului Acțiune și Solidaritate au desfășurat un protest, prin care au cerut organizarea de alegeri anticipate.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: