joi

25 aprilie, 2024

10 august, 2019

Cetatea Alba Carolina, cea mai mare fortificaţie din România, construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, şi Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia au fost incluse în celebrul ghid de turism Michelin, primind fiecare câte „două stele”.

„Autorii Ghidului Verde Michelin România 2019 au pus pe harta obiectivelor la care merită să facem o oprire şi Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România. Fortificaţia este un spaţiu care nu lasă indiferent turistul, român sau străin, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experienţe turistice şi culturale de neuitat”, menţionează Primăria Alba Iulia într-un comunicat citat de Agerpres.

Două stele Michelin a primit şi cea mai veche catedrală din Transilvania, Catedrala Romano-Catolică, edificiu ce figurează pe lista celor mai importante monumente de arhitectură medievală de stil romanic din România şi din această parte a Europei.


„Plasarea celor două obiective turistice din Alba Iulia în celebrul ghid de turism este sinonim cu recomandarea turistică a editorilor avizaţi Michelin, dar şi cu recunoaşterea valorii culturale şi sociale a acestora”, mai arată sursa menţionată.

Sistemul de acordare a stelelor Michelin în ghidul turistic corespunde interesului turistului pentru un anume obiectiv, loc şi sunt definite astfel: „trei stele” înseamnă „merită vizitat”, „două stele” se traduc prin „merită o oprire”, iar „o stea” este echivalentul pentru „interesant”.

Ghidurile Michelin sunt printre cele mai apreciate de călători şi acoperă mai multe domenii, cel mai cunoscut fiind Ghidul Roşu Michelin, care include cele mai bune restaurante din lume.

Cetatea din Alba Iulia a fost ridicată în timpul Imperiului Habsburgic, între 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Fortificaţia, care ocupă o suprafaţă de peste o sută de hectare, are şapte bastioane – Eugeniu de Savoia, Sf. Ştefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta. Cetatea are forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată.


Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală. Aici se află şi locul de veci al lui Iancu de Hunedoara şi al altor principi din familiile Sigismund, Rakoczy şi Bethlen.

Începuturile catedralei se regăsesc înainte de anul 1000. Ea a fost construită în secolele XII-XIII pe locul unei biserici mai vechi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: