20 august, 2020

Industria cinematografică primeşte alte 150 de milioane de euro, ajutor de stat pentru următorii trei ani, cu condiția ca minimum 20% din bugetul total al proiectului să se realizeze pe teritoriul României.

Totodată, guvernul a mai hotărât ca alocările financiare nerambursabile respective să fie de 35% din totalul cheltuielilor eligibile, pondere care ar putea crește cu alte 10 puncte procentuale, dacă România va fi promovată ca destinație turistică în producțiile cinematografice, potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).

Suplimentul de ajutor pentru promovare turistică va fi acordat „dacă în producțiile audiovizuale, finanțate în cadrul aceleiași producții cinematografice, va fi pusă în valoare o zonă geografică, un oraş sau România, destinațiile și obiectivele turistice din țara noastră sau limba, tradițile și obiceiurile românești”, spune comunicatul.


Cu cele 150 de milioane de euro, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat pentru cinematografie ajunge la echivalentul a aproximativ 250 milioane euro (1,2 miliarde de lei), potrivit sursei citate.

Cheltuielile eligibile „fac referire la achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România, precum şi la onorariile, salariile şi la alte plăţi făcute către persoane fizice, aferente implementării proiectului”.

Verificarea proiectelor eligibile, pe principiul „primul venit, primul servit”, va fi efectuată de către Comisia de Film în România, din care vor face parte personalităţi din mediul universitar, reprezentanţi ai mediului cultural şi artistic, persoane cu experienţă în domeniul cinematografiei, persoane cu experienţă în afaceri, jurişti, economişti cu experienţă în domeniul finanţe/contabilitate şi auditori cu experienţă de minim 3 ani în domeniul ajutoarelor de stat.

Hotărârea de guvern adoptată miercuri completează HG nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, astfel încât aceasta este extinsă până la finele anului 2023.


„Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 şi credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 – 2025″, spune comunicatul MEEMA.

„Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice are caracter multianual şi se derulează până la 31.12.2023, cu posibilitate de prelungire. Până la această dată se pot încheia acorduri de finanţare în baza prezentei scheme, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program”, se menţionează în comunicat.

Normele de aplicare vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri modificate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: